ßßß
Składniki:baza:2 ładne karpie1 op. pieprzu ziołowego Prymat lub przyprawy do ryb Kamis1 kg cebuli2 cytrynysól, pieprz czarny świeżo mielonydo smażenia:olejjajkabułka tartamąkaPrzygotowanie:2-3 dni przed wigiliąKarpie oczyszczamy i kroimy w dzwonka – 2 – 3 cm.Cebulę kroimy w piórka.Jedną cytrynę kroimy w plastry.Karpia nacieramy przyprawą sokiem z cytryny i pieprzem. Jeśli używamy pieprzu Prymat dosalamy, jeśli przyprawy Kamis niekoniecznie.W kamionkowym garnku układamy warstwami karpia z cebulą i cytryną.Odstawiamy na noc lub cała dobę do lodówki.W wigilię:Karpia wyciągamy z marynaty.Jajka rozbijamy, dodajemy do nich szczyptę soli i pieprzu.Karpia panierujemy w mące, jajku i bułce.Smażymy na złoty kolor z dwóch stron, podajemy z cytryną.Ciocia Dobra Rada:Jeśli podajemy go od razu rybę smażymy dłużej pod przykryciem, około 10 minut. Jeśli jak ja, przed podaniem ją zapiekacie, co jest korzystne gdy przygotowujecie wieczerzę na kilkanaście osób i chcecie żeby każdy dostał ciepłego karpia, radzę włączyć piekarnik, obsmażać rybę po 3 minuty z każdej strony i wkładać do piekarnika, na papier lub folię w 130-150 stopniach, karp się dopiecze-20-30 minut, i będzie ciepły.Powiązane notki:Śledzie w sosie koperkowym z musztardą – na WigilięBarszcz czerwony na Wigilię – przepis ciociKulebiak ze szpinakiem i łososiem – prosty przepisPasztet z wędzonej makreliTradycyjna Wigilijna sałatka jarzynowa