Wykonanie
Tradycyjny, smażony
karp w złocistej, chrupiącej panierce w formie dzwonka to klasyka wśród wigilijnych potraw.
Ryba w takiej formie jest bardzo smaczna, wyjątkowa i smakuje niezwykle szczególnie podczas świąt.Klasyczny
karp to element menu niemal każdego domu podczas Wigilijnej kolacji. Szczególnie starsze pokolenie nie wyobraża sobie świąt bez tej popularnej w okresie świątecznym
ryby. I chodź
karp nie jest ulubioną
rybą wielu z nas to chociażby dla podtrzymania tradycji warto aby znalazł się na naszych stołach podczas Wigilii Bożego Narodzenia.ok. 2 średnie wypatroszone karpieok. 5 dużych
cebulsok z jednej dużej
cytrynysólpieprzok. pół szklanki
mąkiok. pół szklanki
bułki tartej2
jajkaodrobina
mlekaolej do smażeniaOprawioną i oczyszczoną
rybę dzielimy na dzwonka o grubości ok. 1,5-2 cm.
Cebulę kroimy w piórka.Każdą porcję
karpia oprószamy
solą i niewielką ilością
pieprzu.
W szklanym naczyniu umieszczamy
karpia oraz
cebulę starając się aby każda porcja została "otulona" sporą ilością
cebuli.Całość skrapiamy
sokiem z cytryny.
Rybę szczelnie zamykamy za pomocą wieczka lub folii spożywczej i umieszczamy w lodówce na noc.Po tym czasie porcje
karpia obtaczamy w
mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach (z ok. 2 łyżkami
mleka), a na końcu obtaczamy w
bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor (po ok. 4 minut z każdej ze stron).Usmażonego
karpia przekładamy na papierowe ręczniki w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.Podajemy ze świeżym
pieczywem.