ßßß
Składniki (8 sztuk):1 szklanka mąki żurkowej ( lub innej pełnoziarnistej )1 szklanka wody1/3 szklanki kleiku kukurydzianego1 białko2 łyżki cukru2 łyżki słonecznika20 g drożdżyszczypta solioliwa do smażeniaPrzygotowanie:Zaczyn : Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 10-15 minut.Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać i odłożyć do podwojenia objętości, w cieple trwa to około 20-30 minut.Smażyć na odrobinie oliwy, na rumiano z obu stron.Smacznego!Takie placuszki możecie piec z różnymi owocami – dodając do środka cynamon i starte jabłko, jagody, maliny, więcej ziaren lub rodzynki ( wcześniej zamoczcie je we wrzątku i odstawcie razem z zakwasem ), gotowe placuszki możecie podać też z syropem lub konfiturą, czego dusza akurat zapragnie!
Powiązane notki:Drożdżowe pełnoziarniste pancakes / racuchy z jabłkami i miodemTłusty czwartek last minute – Racuchy z jabłkamiDrożdżowe racuchy z kefirem, serkiem wiejskim i skórką z cytrynySzybkie żytnie bułeczki ( lub chleb ) pełnoziarniste ze słonecznikiem i serek waniliowyMuffinki razowe z wiśnią – dietetyczny tłusty czwartek w 15 minut!