Wykonanie
(na 15 kromek)- 3 szklanki
mąki Graham (ok. 390g),- 1 łyżeczka
soli (ok. 5g),- 1 łyżeczka
cukru (ok. 5g),- 15 g świeżych
drożdży,- 1 ½ szklanki
wody (ok. 300 ml),- 4 łyżki
słonecznika (ok. 40g).Sposób przygotowania1. Przygotowujemy rozczyn: mieszamy
drożdże z
cukrem, 2 łyżkami
mąki i ½ szklanki ciepłej
wody.2. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.3. Łączymy rozczyn z
mąką,
słonecznikiem,
solą, letnią
wodą i wyrabiamy ciasto.4. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min.5. Ciasto umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 240 ⁰ C przez ok. 30 min. Po 30 min. zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze ok. 15 min. (do zrumienienia skórki).6.
Chleb kroimy po ostudzeniu.
Chleb jest bogaty w :- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii,- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące ze
słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej kromki:Porcja waży: ok. 53 gEnergia: 103 , 7 kcal
Białko: 3,9 gTłuszcze: 2 , 1 gWęglowodany: 20 , 1 gBłonnik pokarmowy : 3 , 2 gSmacznego i zdrowegoTrójko lorowa Tęcza