Wykonanie
Domowy , to znaczy pieczony własnoręcznie. Taki
chleb piekę już od dwudziestu lat. i nie wyobrażam sobie kupowanego na domowym
stole. Używam
drożdży a nie zakwasu ,ponieważ moja rodzina nie lubi kwaskowatego posmaku zakwasu. Poza tym nie lubie bałaganu jaki tworzy się przy zarabianiu rozczynu.
to jest mój
chlebSkładniki1kg
mąki 650 lub 700 lub 750700 ml
wody1/3 część
drożdży z kostki1 płaska łyżeczka
cukru1 łyżka płaska
soliWykonanieDo miski wsypuje
mąkę , robię dołek na środku . Połowę
wody ( ciepłej ) wlewam do garnuszka i dodaję
cukier i
drożdże . To trzeba wymieszać i wlać do
mąki , konkretnie w dołek i posypać
mąką. Przykryć ściereczką . Jak już
drożdże ruszą czyli urosną , dodajemy reszte
wody ,
sól i wyrabiamy .Wyrabiamy tak długo aż ciasto bedzie odchodzić od ręki i od miski . Można jeszcze inaczej , mianowicie przy wyrabianiu czuje się jakby ciasto robiło się pulchne ,delikatne. U mnie to trwa ok 20 minut wyrabiania. Formuje wałek i wkładam go do wysypanej
mąką formy. Przykrywam ściereczką , niech sobie biedactwo rośnie w cieple.Piekarnik nastawiam 250 stopni . Chlebek nam urósł , wypełnił formę szczelnie . To do pieca z nim . Aby wytworzyć parę to wlewam do piecyka pod forme pół szklanki
wody i zamykam drzwiczkiPrzez 20 minut trzymam temperaturę 250 stopni , po tym czasie zmniejszam temperaturę do 100 stopni .
Chleb gotowy jest po 1 godzinie.
zasypane
mąką drożdżeMożna zaczynać wyrabianie
zaczyna rosnąćPrzy pieczeniu
chleba jedno jest bardzo ważne . Wszystkie składniki muszą być ciepłeChce dodać że jeśli zamienimy
wodę na
mleko i dodamy jedno małe
jajko ,to uzyskamy coś
między chlebem a
bułką . Taki wypiek w smaku jest delikatniejszy i świeżość zachowa dłużej .Natomiast na oko nie widać różnicy.Często do
chleba dodaje jakieś dodatki , typu
ziarna słonecznika,
sezamu,
kminku,
płatki owsiane , gryczane lub
zioła. Ważne żeby nie dać wszystkiego na raz . Kiedyś tak zrobiłam , był ohydny . Nawet mój
pies nie chciał go zjeść .