ßßß Cookit - przepis na Domowy chleb

Domowy chleb

nazwa

Wykonanie

Domowy , to znaczy pieczony własnoręcznie. Taki chleb piekę już od dwudziestu lat. i nie wyobrażam sobie kupowanego na domowym stole. Używam drożdży a nie zakwasu ,ponieważ moja rodzina nie lubi kwaskowatego posmaku zakwasu. Poza tym nie lubie bałaganu jaki tworzy się przy zarabianiu rozczynu.
to jest mój chleb
Składniki
1kg mąki 650 lub 700 lub 750
700 ml wody
1/3 część drożdży z kostki
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka płaska soli
Wykonanie
Do miski wsypuje mąkę , robię dołek na środku . Połowę wody ( ciepłej ) wlewam do garnuszka i dodaję cukier i drożdże . To trzeba wymieszać i wlać do mąki , konkretnie w dołek i posypać mąką. Przykryć ściereczką . Jak już drożdże ruszą czyli urosną , dodajemy reszte wody ,sól i wyrabiamy .Wyrabiamy tak długo aż ciasto bedzie odchodzić od ręki i od miski . Można jeszcze inaczej , mianowicie przy wyrabianiu czuje się jakby ciasto robiło się pulchne ,delikatne. U mnie to trwa ok 20 minut wyrabiania. Formuje wałek i wkładam go do wysypanej mąką formy. Przykrywam ściereczką , niech sobie biedactwo rośnie w cieple.
Piekarnik nastawiam 250 stopni . Chlebek nam urósł , wypełnił formę szczelnie . To do pieca z nim . Aby wytworzyć parę to wlewam do piecyka pod forme pół szklanki wody i zamykam drzwiczki
Przez 20 minut trzymam temperaturę 250 stopni , po tym czasie zmniejszam temperaturę do 100 stopni .
Chleb gotowy jest po 1 godzinie.
zasypane mąką drożdże
Można zaczynać wyrabianie
zaczyna rosnąć
Przy pieczeniu chleba jedno jest bardzo ważne . Wszystkie składniki muszą być ciepłe
Chce dodać że jeśli zamienimy wodę na mleko i dodamy jedno małe jajko ,to uzyskamy coś między chlebem a bułką . Taki wypiek w smaku jest delikatniejszy i świeżość zachowa dłużej .Natomiast na oko nie widać różnicy.
Często do chleba dodaje jakieś dodatki , typu ziarna słonecznika, sezamu, kminku,płatki owsiane , gryczane lub zioła. Ważne żeby nie dać wszystkiego na raz . Kiedyś tak zrobiłam , był ohydny . Nawet mój pies nie chciał go zjeść .
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2012/06/chleb-domowy.html