ßßß
to jest mój chlebSkładniki1kg mąki 650 lub 700 lub 750700 ml wody1/3 część drożdży z kostki1 płaska łyżeczka cukru1 łyżka płaska soliWykonanieDo miski wsypuje mąkę , robię dołek na środku . Połowę wody ( ciepłej ) wlewam do garnuszka i dodaję cukier i drożdże . To trzeba wymieszać i wlać do mąki , konkretnie w dołek i posypać mąką. Przykryć ściereczką . Jak już drożdże ruszą czyli urosną , dodajemy reszte wody ,sól i wyrabiamy .Wyrabiamy tak długo aż ciasto bedzie odchodzić od ręki i od miski . Można jeszcze inaczej , mianowicie przy wyrabianiu czuje się jakby ciasto robiło się pulchne ,delikatne. U mnie to trwa ok 20 minut wyrabiania. Formuje wałek i wkładam go do wysypanej mąką formy. Przykrywam ściereczką , niech sobie biedactwo rośnie w cieple.Piekarnik nastawiam 250 stopni . Chlebek nam urósł , wypełnił formę szczelnie . To do pieca z nim . Aby wytworzyć parę to wlewam do piecyka pod forme pół szklanki wody i zamykam drzwiczkiPrzez 20 minut trzymam temperaturę 250 stopni , po tym czasie zmniejszam temperaturę do 100 stopni .
Chleb gotowy jest po 1 godzinie.
zasypane mąką drożdże
Można zaczynać wyrabianie
zaczyna rosnąćPrzy pieczeniu chleba jedno jest bardzo ważne . Wszystkie składniki muszą być ciepłeChce dodać że jeśli zamienimy wodę na mleko i dodamy jedno małe jajko ,to uzyskamy coś między chlebem a bułką . Taki wypiek w smaku jest delikatniejszy i świeżość zachowa dłużej .Natomiast na oko nie widać różnicy.Często do chleba dodaje jakieś dodatki , typu ziarna słonecznika, sezamu, kminku,płatki owsiane , gryczane lub zioła. Ważne żeby nie dać wszystkiego na raz . Kiedyś tak zrobiłam , był ohydny . Nawet mój pies nie chciał go zjeść .