Wykonanie
Jak ja lubię piec domowe
pieczywo. Nie ma nic pyszniejszego niż kromka takiego domowego, świeżego
chleba. Piekę
chleby na zakwasie i na drożdżach. Ostatnio bardzo nam smakują te
drożdżowe pieczone w żeliwnym garnku. Wychodzą rewelacyjne. A wy pieczecie domowe
pieczywo ? mam nadzieję, że tak bo to nic trudnego, trzeba spróbować i samemu się przekonać.Taki chlebuś możecie upiec także w blaszce keksówce lub w naczyniu żaroodpornym, także wyjdzie pyszny.Pozdrawiam was cieplutko i zapraszam na kromeczkę
chlebka.Składniki:- 650 g
mąki pszennej typ 750- 50 g
mąki żytniej typ 720- 200 g
wody- 350 g
kefiru- 25 g świeżych
drożdży lu 7 g suchych- 1 łyżeczka
cukru- 2 łyżeczki
soli- 100 g
słonecznikaDrożdże rozkruszamy w misce i zasypujemy
cukrem, rozcieramy łyżeczką i zostawiamy na kilka minut, aby zrobiły się płynne.Do miski wsypujemy
mąkę pszenną i żytnią,
sól,
słonecznik.Do garnka wlewamy
wodę i
kefir i lekko podgrzewamy (max 37 stopni), wlewamy do
mąki i dodajemy
drożdże. Jeżeli macie suche
drożdże to po prostu je wsypcie razem z
cukrem do miski.Ciasto wyrabiamy ręką lub mikserem z hakiem i przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.Następnie zagniatamy ciasto na blacie podsypanym
mąką, formujemy bochenek.Formę żaroodporną z przykrywką lub garnek żeliwny z pokrywką smarujemy
olejem.
Chleb posypujemy
mąką i przekładamy do garnka.Wstawiamy do piekarnika (zimnego) i ustawiamy temperaturę 230 stopni, pieczemy
chleb pod przykryciem przez 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
Chleb wyciągamy z garnka i przekładamy na kratkę, aby wystygł.