Wykonanie
40 Flares Twitter 0 Facebook 40 40 40 40 Flares ×Dostałam swego czasu paczkę tych znanych pralinek, otworzyłam ją dopiero w święta, zainspirowały mnie do stworzenia ciasta właśnie o takim smaku. Mój krem jest bardzo podobny do tego w ciasto-
czekoladce, do tego wiórki i
migdały, następnym razem dodam je też do kremu, lekki
biszkopt świetnie komponuje się z kwasowym ponczem, a
dżem dodaje tu rześkości,w ogóle ja zazwyczaj robię tego typu ciasta z
dżemem, uzupełnia on smak całości, spróbujcie. Jeśli chcecie zaimponować swoim gościom, to wbrew pozorom proste ciasto na pewno ich zachwyci. Jeśli upieczecie je w długiej podłużnej formie keksowej po pokrojeniu świetne sprawdzi się w bufecie jako
ciastka tortowe.
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm) :
Biszkopt:*5 dużych jaj ( klasa L )1 szklanka
mąki tortowej3/4 szklanki
cukru1 łyżka budyniu
waniliowego lub
skrobi ziemniaczanejszczypta
soli1 łyżeczka
olejku migdałowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia*krem:500 ml
śmietany kremówki 30 % tł.3 op.
śmietan fiksu2
białe czekoladylaska wanilii **dodatkowo :5 łyżek jasnego
dżemu –
morelowy,
ananasowy**1 szklanka przegotowanej
wody ***sok z 1
cytryny60 g
wiórków kokosowych2-3 łyżki
płatków migdałowych** dzięki ziarenkom z laski krem ładnie wygląda , możecie zastąpić
olejkiem waniliowym cukru nie polecam** u mnie mój
rabarbarowy, chodzi o to aby był to jasny
dżem*** w wersji sylwestrowej i dla dorosłych polecam użyć
wody 1:1 z
alkoholem, np.
likierem kokosowym lub
wódkąPrzygotowanie:Piec nastawiamy na 180 stopni bez termoobiegu, góra dół. Dowolną formę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od
żółtek.Ubijamy je z
solą sztywną pianę, po czym wsypujemy
cukier, aromat i miksujemy do jego rozpuszczenia, ok 5-10 minut.Dodajemy po 1
żółtku miskując.
Mąkę przesiewamy z
budyniem i
proszkiem do pieczenia, mieszamy z masą
jajową drewnianą łyżką.Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 20 -25 minut, zależy od piekarnika, u mnie jest to zawsze 20.Studzimy ok 10 minut w piekarniku po czym wyciągamy je upuszczamy z wysokości 1/2 metra na rozłożone na podłodze ścierki, dzięki temu
biszkopt się nie zapadnie i będzie prosty.Studzimy w piekarniku jeszcze 30 minut, przy otwartych drzwiczkach. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do pełnego wystudzenia.
Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się kroi. Zimny odkładamy do zimnego piekarnika, tak bynajmniej mi, „przeszkadza” najmniej.Krem:
Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml
śmietany.Mieszając aby się nie przypaliła. Studzimy.Resztę kremówki ubijamy z fiksami na sztywno ( przepis na opakowaniu , tzn. kiedy dodać fiksy ). Wlewamy chłodną i płynną
czekoladę oraz ziarenka z laski. Ubijamy całość jeszcze ok 5 minut. Odstawiamy na minimum 30 -40 minut do stężenia.Składanie:
Biszkopt kroimy na pół.Z
wody i
soku z cytryny robimy poncz.Spód ciasta układamy w formie ( możemy też użyć folii spożywczej do wyłożenia formy, dzięki temu ciasto po nasączeniu się nie zapadnie, a poncz nie wypłynie).Nasączamy go połową soku z
wodą, smarujemy
dżemem i rozkładamy 3/4 kremu, przykrywamy drugim krążkiem, nasączamy i pokrywamy resztą kremu.Ciasto obsypujemy wiórkami,
migdałami i odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.Smacznego!
Powiązane notki:Świąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciastoWspaniały tort
orzechowo-
miodowy z
polewą czekoladowąŚwiąteczne kruche korzenne ciasto
bananowo-
jabłkoweProste ciasto Świąteczne z
jabłkami i kruszonką, szybki przepisTort dla Zosi