Wykonanie
Wypiek nieskomplikowany, a bardzo pyszny.
Tarta jest bardzo puszysta i lekka. Połączenie
wanilii i
jabłek, nadaje jej naprawdę cudowny smak. Warto ją upiec chociaż raz - jestem pewna, że upieczecie i kolejny ;)
Ciasto:200 g
mąki30 g
cukru100 g
margaryny1
żółtko2 łyżki zimnej
wodyszczypta
soliNadzienie:100 g
cukru3
jajka125 ml
śmietany1
laska wanilii (lub
cukier z
wanilią)500 g
jabłek2 łyżki
soku z cytrynyDo miski przesiej
mąkę, dodaj
margarynę,
żółtko,
cukier,
sól i
wodę. Szybko zagnieć. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 2 godziny.
Obierz
jabłka, podziel na połówki lub ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Wierzch
jabłek lekko ponacinaj wzdłuż i
skrop sokiem z cytryny.Ciasto rozwałkuj na grubość ok 4 mm i wyłóż nim formę do tarty. Spód ponakłuwaj widelcem i ułóż na nim
jabłka nacięciami do góry. Piecz około 35 minut w 190 - 200°C na drugim od dołu poziomie piekarnika.
Jajka z
cukrem (i ewentualnie
cukrem z
wanilią) utrzyj na białą masę.
Laskę wanilii rozetnij, wyjmij miąższ i dodaj razem ze
śmietaną do masy jajecznej.
Gotową masą polej zapieczony spód i piecz dalsze 25 - 35 minut. Lub do czasu aż wierzch będzie brązowy.
Ciasto najlepiej kroić po przestygnięciu.
SMACZNEGO!