ßßß Cookit - przepis na Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
margaryna 1 kostek
cukier 100 gramów
śmietana kwaśna 4 łyżek stołowych
żółtko 1 sztuk
sól 1 szczypta
jabłka 4 sztuk
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
cukier puder 3 łyżek stołowych
Cynamon według uznania
jajka 4 sztuk
śmietana 1 szklanek
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, dodać miękką margarynę, sól, cukier, żółtko, 4 łyżki kwaśnej śmietany i wszystko posiekać nożem, a potem zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wylepić nim natłuszczoną formę na tartę.
Umyte jabłka pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Na spodzie tarty ułożyć cząstki jabłek, posypać cukrem pudrem i cynamonem. jajka rozetrzeć ze szklanką śmietany oraz cukrem waniliowym i zalać wierzch tarty. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło lub zimno.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: lilka964
Data: 2011-08-08
bardzo wszystkim smakowalo,przepis warty zapamietania
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4526/Tarta-z-jablkami