Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
margaryna 1 kostek
cukier 100 gramów
śmietana kwaśna 4 łyżek stołowych
żółtko 1 sztuk
sól 1 szczypta
jabłka 4 sztuk
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
cukier puder 3 łyżek stołowych
Cynamon według uznania
jajka 4 sztuk
śmietana 1 szklanek
cukier waniliowy 1 łyżek deserowychWykonanie:Ciasto: na stolnicę przesiać
mąkę, dodać
miękką margarynę,
sól,
cukier,
żółtko, 4 łyżki kwaśnej
śmietany i wszystko posiekać nożem, a
potem zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wylepić nim natłuszczoną formę na tartę.Umyte
jabłka pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne, skropić
sokiem z cytryny. Na spodzie tarty ułożyć cząstki
jabłek, posypać
cukrem pudrem i
cynamonem.
jajka rozetrzeć ze szklanką
śmietany oraz
cukrem waniliowym i zalać wierzch tarty. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Posypać
cukrem pudrem i podawać na ciepło lub zimno.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: lilka964Data: 2011-08-08bardzo wszystkim smakowalo,przepis warty zapamietaniaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: