ßßß
Składniki na ciasto:- 2 żółtka- 1 jajko- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 łyżki kwaśnej śmietany- 3 szklanki mąki- 1 margaryna- 3/4 kubka cukru- 1 cukier waniliowySkładniki na nadzienie:- słoik startych jabłek- 4 łyżki cynamonu- 1 opakowanie cukru waniliowego- 4 łyżki cukruJajka ze śmietaną i proszkiem do pieczenia łącze razem w jednej misce. Odstawiam na chwilę. Do drugiej miski przesiewam mąkę, dodaje cukier i cukier waniliowy oraz pokrojoną margarynę. Dolewam zmieszane żółtka i ugniatam ciasto. Wkładam je do lodówki na minimum godzinę. Po godzinie kulkę dzielę na 2 części, mniejszą część (około 3/4) wkładam do zamrażalki. Drugą część kulki wałkuje i wkładam na blachę lub formę. Piekę przez 20 minut w 180 stopniach. W między czasie na patelnię wrzucam jabłka, cynamon, cukier i cukier waniliowy. Łącze składniki chwile podgrzewając (uwaga żeby nie przypalić). Po 20 minutach pieczenia spodu, dodaję na wierzch jabłka, wyjmuje ciasto z zamrażalki i na dużīch oczkach trę - powstaje taka kruszonka. Kruszonkę nakładam na jabłka i wkładam do piekarnika na 30-40 minut. Jeżeli góra za bardzo Wam się przypieka, to nakryjcie ją folią aluminiową. Po 30 minutach wyłączam piekarnik i zostawiam tylko dolną grzałkę (tak, to piekę na termoobiegu) i piekę spód jeszcze przez około 15 minut. Po tym czasie szarlotka jest gotowa, nie muszę dodawać, że najlepiej smakuje na ciepło z lodami :)ps: jeżeli macie blachę to użyjcie blachy. w naczyniu ceramicznym pieczenie trwa dłużej, dobrze, że teściowie są cierpliwi :))



