Wykonanie
4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×Każdy z Nas uwielbia
torty urodzinowe. W różnych formach , jednakże urodzinowe ciasta wprawiają we wspaniały nastrój solenizanta oraz zebranych gości. Mój urodzinowy tort powstał z opóźnieniem, urodziny miałam tydzień temu, bo 18 stycznia, które spowodowane było chorobą moją ale też złym samopoczuciem mojego synka – niestety go zaraziłam.Wracając do właściwego tematu, czyli
tortu,
plan ciasta o smaku
cappucino powstał już dawno, po rozmowie z moja koleżanką ze szkoły, mam nadzieje, że i ona z tego przepisu skorzystaCo więcej Moniczkawkochni, ( w swojej akcji na durszlaku ) przypomniała mi, jak za dawnych lat dziadek piekł mi podobne
torty, z pewnością gdybym przyjęła go takim smakołykiem byłby zachwycony. Jeśli chodzi o robienie
tortów jest to nasza rodzinna tradycja zapoczątkowana właśnie przez dziadka.
Jeśli zastanawialiście się kto dla Was gotuje, to właśnie się ujawniłam
Składniki ( tortownica 25 cm. )
biszkopt6 dużych jaj7 łyżek
cukru7 łyżek
mąki tortowej ( z górką)2 łyżki budyniu
waniliowego lub
mąki ziemniaczanej ( z górką)1 łyżka
cukru z
wanilią ( lub
olejek waniliowy)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:660 g
śmietany 30 % ( 2 duże opakowania)1
biała czekolada ( 100 g )1 1 /2
gorzkiej czekolady ( 150 g )50 g
kawy cappucino waniliowej2 łyżki
żelatyny / agaruPoncz :300 ml przegotowanej
wodysok z 1
cytrynydodatkowo :słoik ( ok. 300 ml )
dżemu u mnie
rabarbarowy z
wanilią ( może być
wiśniowy lub
porzeczkowy)180 g (małe op. )
śmietany kremówki190 g
konfitury z dużymi kawałkami
owoców np. agrestowej
płatki migdałówkawa cappucinoJa używam domowych
przetworów swojego autorstwa, ( także
cukru z
wanilią ), jeśli sami nie robicie
dżemów, kupcie dwa rodzaje
dżemów : jeden gładki do przełożenia masy, drugi z dużymi kawałkami
owoców.Przygotowanie:
Biszkopt:Piec nastawić na 180 stopni bez termoobiegu. Dno tortownicy obłożyć papierem. Boki wysmarować tłuszczem.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywno z 1/2 łyżeczki
soli. Gdy się ubiją dodawać po łyżce
cukry ( lub
cukier i olejek) miksując. Gdy
cukier się rozpuści dodawać kolejno
żółtka, następne po połączeniu z masą wcześniejszego. Zakończyć miksowanie. Dodać
mąkę przesianą z proszkiem i
budyniem po czym wymieszać ją z masą. Najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki.
Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się kroi na równe placki.Krem:W 165 g
śmietany ( 1/2 op.) rozpuścić
czekoladę. Nie gotować.W kolejnych 165 g rozpuścić
kawę,
cappucino polecam zagotować aby dobrze się rozpuściło.Obie masy wymieszać i odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia.Do zimnej masy kawowej dodać pozostałą
śmietanę ( drugie op.). Całość powinna być dobrze schłodzona.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej
wody.
Śmietanę ubijamy, gdy będzie puszysta dodajemy cieniutką strużką
żelatynę, miksując.Krem odstawiamy do stężenia.
Składanie
tortu:
Biszkopt kroimy na trzy równe części.Spód kładziemy na podkładce ( np. spodzie z tortownicy) i nasączamy 1/3 ponczu. Smarujemy
dżemem , u mnie
rabarbarowym i układamy duże kawałki
agrestu. Przykrywamy 1/4 kremu. Czynność powtarzamy. Układamy wierzchni placek , nasączamy go resztą ponczu, smarujemy boki i wierzch
tortu resztą kremu.Boki obsypujemy
migdałami, wierzch obsypujemy
kawą (ja użyłam do tego szablonu w paski), dekorujemy ubitą
śmietaną wg własnego pomysłu, u mnie jest to bardzo artystyczna wersja mojego imienia :). Różowe okruszki to waflowa cukiernicza posypka.Smacznego!Tort najlepiej jest przygotować dzień wcześniej wtedy smaki zdążą się połączyć.
Tutaj na zdjęciu ja ( w czarnej bluzce , krojąca ) z moją przyjaciółką
i tort na talerzuPowiązane notki:Tort dla ZosiCiasto
biszkoptowe „Pijak”Wspaniały tort
orzechowo-
miodowy z
polewą czekoladowąTort dla Tomusia i RobusiaTort dla Krystiana