ßßß Cookit - przepis na Urodzinowy TORT CAPPUCINO (kawowy) , przepis i fotorelacja

Urodzinowy TORT CAPPUCINO (kawowy) , przepis i fotorelacja

nazwa

Wykonanie

4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×
Każdy z Nas uwielbia torty urodzinowe. W różnych formach , jednakże urodzinowe ciasta wprawiają we wspaniały nastrój solenizanta oraz zebranych gości. Mój urodzinowy tort powstał z opóźnieniem, urodziny miałam tydzień temu, bo 18 stycznia, które spowodowane było chorobą moją ale też złym samopoczuciem mojego synka – niestety go zaraziłam.
Wracając do właściwego tematu, czyli tortu, plan ciasta o smaku cappucino powstał już dawno, po rozmowie z moja koleżanką ze szkoły, mam nadzieje, że i ona z tego przepisu skorzysta
Co więcej Moniczkawkochni, ( w swojej akcji na durszlaku ) przypomniała mi, jak za dawnych lat dziadek piekł mi podobne torty, z pewnością gdybym przyjęła go takim smakołykiem byłby zachwycony. Jeśli chodzi o robienie tortów jest to nasza rodzinna tradycja zapoczątkowana właśnie przez dziadka.
Jeśli zastanawialiście się kto dla Was gotuje, to właśnie się ujawniłam
Składniki ( tortownica 25 cm. )
biszkopt
6 dużych jaj
7 łyżek cukru
7 łyżek mąki tortowej ( z górką)
2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej ( z górką)
1 łyżka cukru z wanilią ( lub olejek waniliowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
660 g śmietany 30 % ( 2 duże opakowania)
1 biała czekolada ( 100 g )
1 1 /2 gorzkiej czekolady ( 150 g )
50 g kawy cappucino waniliowej
2 łyżki żelatyny / agaru
Poncz :
300 ml przegotowanej wody
sok z 1 cytryny
dodatkowo :
słoik ( ok. 300 ml ) dżemu u mnie rabarbarowy z wanilią ( może być wiśniowy lub porzeczkowy)
180 g (małe op. ) śmietany kremówki
190 g konfitury z dużymi kawałkami owoców np. agrestowej
płatki migdałów
kawa cappucino
Ja używam domowych przetworów swojego autorstwa, ( także cukru z wanilią ), jeśli sami nie robicie dżemów, kupcie dwa rodzaje dżemów : jeden gładki do przełożenia masy, drugi z dużymi kawałkami owoców.
Przygotowanie:
Biszkopt:
Piec nastawić na 180 stopni bez termoobiegu. Dno tortownicy obłożyć papierem. Boki wysmarować tłuszczem.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z 1/2 łyżeczki soli. Gdy się ubiją dodawać po łyżce cukry ( lub cukier i olejek) miksując. Gdy cukier się rozpuści dodawać kolejno żółtka, następne po połączeniu z masą wcześniejszego. Zakończyć miksowanie. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i budyniem po czym wymieszać ją z masą. Najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki.
Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się kroi na równe placki.
Krem:
W 165 g śmietany ( 1/2 op.) rozpuścić czekoladę. Nie gotować.
W kolejnych 165 g rozpuścić kawę, cappucino polecam zagotować aby dobrze się rozpuściło.
Obie masy wymieszać i odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia.
Do zimnej masy kawowej dodać pozostałą śmietanę ( drugie op.). Całość powinna być dobrze schłodzona.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody.
Śmietanę ubijamy, gdy będzie puszysta dodajemy cieniutką strużką żelatynę, miksując.
Krem odstawiamy do stężenia.
Składanie tortu:
Biszkopt kroimy na trzy równe części.
Spód kładziemy na podkładce ( np. spodzie z tortownicy) i nasączamy 1/3 ponczu. Smarujemy dżemem , u mnie rabarbarowym i układamy duże kawałki agrestu. Przykrywamy 1/4 kremu. Czynność powtarzamy. Układamy wierzchni placek , nasączamy go resztą ponczu, smarujemy boki i wierzch tortu resztą kremu.
Boki obsypujemy migdałami, wierzch obsypujemy kawą (ja użyłam do tego szablonu w paski), dekorujemy ubitą śmietaną wg własnego pomysłu, u mnie jest to bardzo artystyczna wersja mojego imienia :). Różowe okruszki to waflowa cukiernicza posypka.
Smacznego!
Tort najlepiej jest przygotować dzień wcześniej wtedy smaki zdążą się połączyć.
Tutaj na zdjęciu ja ( w czarnej bluzce , krojąca ) z moją przyjaciółką
i tort na talerzu
Powiązane notki:
Tort dla Zosi
Ciasto biszkoptowe „Pijak”
Wspaniały tort orzechowo-miodowy z polewą czekoladową
Tort dla Tomusia i Robusia
Tort dla Krystiana
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/01/27/urodzinowy-tort-cappucino-kawowy-przepis-i-fotorelacja