Wykonanie
Składniki na
biszkopt:4
jaja3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki tortowej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
cappuccino orzechowego w proszku1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
wodySkładniki na masę:3
śmietany kremówki1
galaretka cytrynowa1/2 szklanki
cappuccino w proszku1/2 szklanki
wodyPonadto:2-3 łyżki
cappuccino do dekoracjiCiasto:
Żółtka oddziel od
białek.
Białka ubij na sztywną pianę, a następnie wsyp
cukier i ubijaj do momentu aż
białka zmienią swoją konsystencję na kremową.
Kremowa masa z
białek i roztrzepane
żółtka z
wodą...........................Nie przerywając ubijania dodaj
żółtka roztrzepane z
wodą. Wszystko razem dokładnie wymiksuj. Obydwa rodzaje
mąki,
cappuccino i
proszek do pieczenia przesiej do masy jajecznej.
Masa jajeczna z przesianymi
mąkami i
cappuccino............................Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej na wysmarowaną
masłem dużą brytfannę.
Przed pieczeniem...........................Piec w piekarniku o temp. 180'C przez około 15-20 minut, przed całkowitym wyciągnięciem sprawdź suchą wykałaczką ciasto, wbijając ją do środka ciasta , jeżeli jest sucha możesz wyciągnąć ciasto.
Biszkopt po upieczeniu................................Po ostygnięciu przetnij
biszkopt wzdłuż na pół, tak aby powstały dwa równe
biszkopty.Masa:Zagotuj
wodę i rozpuść w niej
galaretkę, odstaw do ostygnięcia pamiętają o tym aby nie zgęstniała na sztywno.W misce ubij
śmietanę na sztywno.
Ubita
śmietana.......................Cały czas ubijając dodaj tężejącą
galaretkę i
cappuccino. Wszystko dokładnie wymieszaj tak aby powstała kremowa masa.
Kremowa masa
cappuccino.......................Gotową masą przełóż
biszkopty zostawiając 2-3 łyżki masy. Odłożoną masą posmaruj wierzch ciasta i całą powierzchnię posyp
cappuccino w proszku, a widelcem
porób ślaczki według uznania. Smacznego!
Moja wersja dekoracji..........................
W kawałkach..........................razem...........
I osobno.............................