ßßß Cookit - przepis na Ciasto capuccino

Ciasto capuccino

nazwa

Wykonanie

Składniki na biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cappuccino orzechowego w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wody
Składniki na masę:
3 śmietany kremówki
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki cappuccino w proszku
1/2 szklanki wody
Ponadto:
2-3 łyżki cappuccino do dekoracji
Ciasto:
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie wsyp cukier i ubijaj do momentu aż białka zmienią swoją konsystencję na kremową.
Kremowa masa z białek i roztrzepane żółtka z wodą...........................
Nie przerywając ubijania dodaj żółtka roztrzepane z wodą. Wszystko razem dokładnie wymiksuj. Obydwa rodzaje mąki, cappuccino i proszek do pieczenia przesiej do masy jajecznej.
Masa jajeczna z przesianymi mąkami i cappuccino............................
Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej na wysmarowaną masłem dużą brytfannę.
Przed pieczeniem...........................
Piec w piekarniku o temp. 180'C przez około 15-20 minut, przed całkowitym wyciągnięciem sprawdź suchą wykałaczką ciasto, wbijając ją do środka ciasta , jeżeli jest sucha możesz wyciągnąć ciasto.
Biszkopt po upieczeniu................................
Po ostygnięciu przetnij biszkopt wzdłuż na pół, tak aby powstały dwa równe biszkopty.
Masa:
Zagotuj wodę i rozpuść w niej galaretkę, odstaw do ostygnięcia pamiętają o tym aby nie zgęstniała na sztywno.
W misce ubij śmietanę na sztywno.
Ubita śmietana.......................
Cały czas ubijając dodaj tężejącą galaretkę i cappuccino. Wszystko dokładnie wymieszaj tak aby powstała kremowa masa.
Kremowa masa cappuccino.......................
Gotową masą przełóż biszkopty zostawiając 2-3 łyżki masy. Odłożoną masą posmaruj wierzch ciasta i całą powierzchnię posyp cappuccino w proszku, a widelcem porób ślaczki według uznania. Smacznego!
Moja wersja dekoracji..........................
W kawałkach..........................razem...........
I osobno.............................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/02/Ciasto-capuccino.html