Wykonanie
Czas
goni nas cały czas! A ja na przekór tym słowom staram się korzystać z każdej chwili i nie spieszyć się z niczym. Dzisiaj postanowiłam wybrać się na spacer po
Krakowie, pomimo mało atrakcyjnej pogody. W końcu trzeba skupić się na szukaniu pozytywnych stron i cieszyć z każdego zerknięcia słońca zza chmur, a nie ciągle narzekać. Jeśli tego nie zrobimy to długo nie pożyjemy tej wiosny ;PMałe przyjemności najlepiej poprawiają humor. Na mnie po powrocie do domu czekał w lodówce kawałek pysznego ciasta
cytrynowego, który idealnie skomponował się z aromatyczną
kawą. Czegóż trzeba więcej do szczęścia, w tej chwili?Cytrynowa kompozycja:
Składniki na
biszkopt:- 6
jajek- szklanka
mąki- 1/4
mąki ziemniaczanej- 3/4 szklanki
cukry- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- skórka starta z połowy
cytrynyWykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy
cukier, wsypując go po łyżce do miski. Gdy zmieszamy całość, łączymy pianę z
żółtkami, które także dodajemy stopniowo. Kolejno dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
skórkę z cytryny. Całość ciasta wlewamy na blaszkę, której spód wykładamy papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na czas 40 min. Po upieczeniu zostawiamy
biszkopt w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Zimny
biszkopt rozcinamy na pół.
Składniki Masa I:- 2 budynie
śmietankowe- 2 szklanki
wody-
sok z cytryny- 3/4 szklanki
cukru- 1/2 kostki
margaryny- 1
galaretka cytrynowa- 1
jajkoWykonanie:Budynie ugotować na posłodzonej wodzie, wlać
sok z cytryny. Kolejno cały czas mieszając wsypać
galaretkę,
margarynę oraz wbić
jajko. Jeszcze gorącą masę wylać na
biszkopt.Składniki Masa II:- 250 ml
śmietany 30%- 1
galaretka cytrynowaWykonanie:Do ubitej
śmietany kremówki dodać zrobioną wcześniej i już tężejącą
galaretkę. Gotową całość wyłożyć na zimną masę budyniową i nakryć
biszkoptem.
Ciastko można polać lukrem zrobionym z soku z jednej
cytryny wymieszanym z ok. 4 łyżkami
cukru pudruJedyną trudnością w wykonaniu tego ciasta może okazać się
biszkopt, ale mi osobiście odkąd robię go z przepisu powyżej nigdy się nie zdarzyło, aby wyszedł nie po myśli. Ciasto jest idealne na każdą
porę roku i gości w moim domu od dobrych kilku lat:)
PS. Marzenia nie tylko są zarezerwowane dla głupców :)