Wykonanie
Lekki torcik z sezonowymi
owocami. Pyszna masa
serowo - śmietanowa z zatopionymi w niej
truskawkami i wiórkami
czekolady. To wszystko leży sobie na
biszkopcie i czeka na łakomczuszków. A teraz.... trzymajcie się mocno na fotelu, bo obawiam się, że może powalić Was ilość użytej
śmietany. Ale... spoko!.... nie bójcie! , to tylko tak z pozoru wygląda strasznie! Ta dodatkowa ilość
śmietany potrzebna mi była do wyprodukowania własnego
sera!Nie
powiem, że ciasto jest dietetyczne, ale mimo wszystko jest lekkie w jedzeniu i pyszne!Alternatywnie, zamiast
serka domowego można użyć gotowy
ser kremowy, najlepiej
mascarpone (ok. 700 g).Inspiracją do wykonania torcika były pomysłowe kostki stracciatella z czasopisma "Pyszne ciasta z
owocami" nr 2 /2011.
Składniki na
biszkopt (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm)) :¾ szkl.
cukru4
jajka80 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej1-2 łyżeczki
cukru z naturalną
wanilią1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżki
soku z cytrynySkładniki masy serowej :2 litry
mleka1 litr kwaśnej
śmietany najlepiej wiejskiej6
jajek700 - 800 ml
śmietany kremówki150 g
cukru4 - 5 łyżeczek
cukru z naturalną
wanilią6 łyżeczek
żelatyny1 tabliczka (100g)
czekolady mlecznej wiórkowanejdodatkowo :ok. 1200g
truskawek1 tabliczka (100g)
czekolady gorzkiej wiórkowanejWykonanie
biszkoptu :
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami
cukier,
cukier z
wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką
soku z cytryny żółtka.Obie
mąki i
proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej formy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę.Tuż przed wylaniem masy serowej układamy na całej powierzchni
truskawki, jedna przy drugiej odszypułkowaną stroną do
spodu.Aby
truskawki lepiej się układały i nie było w końcowym efekcie wolnych przestrzeni, placek smarujemy cienką warstwą masy serowej (jeszcze przed dodaniem do niej
czekolady i
żelatyny).Wykonanie masy serowej :
Mleko, 1 litr
śmietany i
jajka miksujemy w garnku, a następnie ogrzewamy na ogniu. Mieszamy co jakiś czas tak, aby wytrącający się
ser nie przywarł do dna garnka. Zagotowujemy do powstania
twarogu i wyraźnego oddzielenia sie
serwatki. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia w garnku. Odcedzamy, najlepiej pozostawiając na sitku na noc.Na następny dzień
serek miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy oba
cukry, Do
serka dajemy porcjami połowę ubitej
śmietany, mieszając delikatnie łyżką lub
łopatką. Odwracamy sposób mieszania sładników i tym razem dodajemy porcjami połączony
serek z
bitą śmietaną do pozostałej ubitej
śmietany, delikatnie mieszając.Wiórkowaną
czekoladę mleczną dodajemy do masy serowej.
Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej
wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy ¹⁄³ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się
żelatyny (ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby
żelatyna nie chciała się rozpuścić).Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do masy serowej, dokładnie mieszamy i natychmiast wylewamy na
truskawki. Rozprowadzamy równomiernie i posypujemy wiórkowaną
gorzką czekoladą. Ozdabiamy połówkami
truskawek i listkami
melisy.
Polecam również :W kuchni na wesoło :
Młode małżeństwo je obiad. Mąż pyta:- Kochanie, co to właściwie jest?-
Kurczak w sosie
cytrynowym z
pomidorami.- A gdzie ten kurczak?- Ojej! - złości się żona - Tyle gadania o jeden składnik!