Wykonanie
Jak obiecałam - Walentynki na Moich Wypiekach będą
truskawkowe! To dobry moment by wykorzystać zimowe zapasy
mrożonych owoców, a organizm wręcz domaga się takich lekkich, wiosenno - letnich smaków... Ciasto z musem
truskawkowym otulone
czekoladowym biszkoptem i
czekoladowym ganache. Przygotowane w formie w kształcie półkola, którą u mnie zastąpił... najzwyklejszy durszlak. Z tym torcikiem każde Walentynki będą słodkie :-).Składniki na ciasto
czekoladowe:4
jajka100 g drobnego
cukru do wypieków100 g
mąki pszennej tortowej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
kakao50 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady, startej na tarce o małych oczkachWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami
cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Dodać
żółtka i ubić. Do masy jajecznej dodać przesiane suche składniki, wsypać startą
czekoladę. Wymieszać, delikatnie, by piana nie opadła.Płaską formę o wymiarach 28 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto wystudzić, oderwać papier do pieczenia.Przygotować okrągłą formę - półkulę o średnicy około 20 - 22 cm i wysokości 10 cm. Może to być okrągła miska lub durszlak (jak u mnie). Wyłożyć dokładnie folią aluminiową.Ciasto
czekoladowe pokroić na mniejsze kawałki (3 - 4 kawałki), wyłożyć nim dokładnie i ściśle formę, jeden kawałek obok drugiego. Przyciąć do wymiarów formy, ciasto nie powinno wystawać ponad formę.Mus
truskawkowy:500 g
truskawek (świeżych lub mrożonych)świeżo wyciśnięty sok z połowy małej
cytryny1/3 szklanki
cukru4 łyżeczki
żelatyny w proszku (12 g) lub 4 listki
żelatyny300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonejdodatkowo - podłużne lub okrągłe
biszkopty, pół opakowaniaW garnuszku umieścić
truskawki (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania),
sok z cytryny,
cukier. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się
cukru. Zmiksować na puree przy pomocy blendera.
Żelatynę zalać zimną
wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzać w kąpieli
wodnej lub w mikrofali by dokładnie się rozpuściła i nie było grudek, następnie dodać do podgrzanego puree, dobrze wymieszać (można podgrzać by się upewnić, że
żelatyna na pewno się rozpuściła). Odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać do niej do wystudzone puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus
truskawkowy przelać do formy, na ciasto
czekoladowe. Na wierzch wyłożyć
biszkopty. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Sos
czekoladowy (polewa):100 ml
śmietany kremówki 36%100 g gorzkiej lub
mlecznej czekoladyW niedużym garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na kostki
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego
czekoladowego sosu.Schłodzoną bombę
truskawkową bezpośrednio z naczynia wyłożyć na paterę. Zdjąć folię aluminiową. Polać sosem
czekoladowym. Udekorować świeżymi
truskawkami.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).