Wykonanie
Inaczej nie dało się go nazwać ! :DDDSmakuje jak
truskawki z
bitą śmietaną, rozpływa się w ustach :) Ciasto jest bardzo „rozwojowe”, w sezonie możemy wykorzystać do niego ulubione
owoce, np.
czarną porzeczkę,
jagody,
maliny, co tylko chcecie i lubicie.
biszkopt:3
jaja2 kopiaste łyżki
mąki pszennej tortowej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego3 kopiaste łyżki
cukru2 łyżki
kakaomasa śmietanowa I i II (czyli wszystkie składniki x2):200 ml
śmietanki kremówki 30%1 płaska łyżka
żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku1 kopiasta łyżka
cukru pudru (po dodaniu
żelatyny spróbujcie czy ta ilość będzie dla Was ok)warstwa truskawkowa:250 gramów
truskawek (użyłam mrożonych)1
galaretka truskawkowa + 150 ml wrzątku1 łyżka
żelatynycukru już nie dodawałam (spróbujcie)dodatkowo:garść
truskawek na górę1
galaretka truskawkowaponcz do
biszkoptu:1/3 szklanki
wody + sok z połowy
cytrynybiszkopt możemy również cienko posmarować lekko rozcieńczonym
dżemem lub
konfiturą truskawkowąmożemy go nasączyć również
sokiem z gotowania
truskawek z dodatkiem
cukruBiałka oddzielamy od
żółtek, ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
cukry,
żółtka i miksujemy na średnich obrotach z
białkami. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną tortownicy o wymiarach 24 cm, pieczemy w temperaturze 175 stopni około 25 minut do suchego patyczka.Składniki ponczu mieszamy ze sobą i nasączamy
biszkopt (ma być tylko lekko nawilżony, nie ma być mokry i ciapowaty.)
Biszkopt schładzamy.
Żelatynę rozprowadzamy dokładnie we wrzątku, lekko schładzamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier puder.
Żelatynę hartujemy 2 łyżkami
śmietanki i wlewamy całość do masy śmietanowej, miksujemy.Tężejącą masę
śmietanową wylewamy na naponczowany
biszkopt. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy wraz z 1 łyżką
żelatyny we wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Truskawki (mogą być zamrożone) wsypujemy do rondla, zagotowujemy (możemy dodać 2 łyżki
wody na początek) przez 5 – 8 minut, rozcieramy na
pure. Schładzamy. Następnie dodajemy do nich
żelatynę z
galaretką, mieszamy dokładnie. Masę
truskawkową wylewamy na zastygniętą warstwę
śmietankową, wsadzamy do lodówki do stężenia.Przygotowujemy drugą warstwę
śmietanową, postępując dokładnie tak samo jak przy pierwszej. Następnie wylewamy ją na zastygniętą masę
truskawkową.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 0,5 litrze wrzątku, studzimy i czekamy aż zacznie tężeć.Na zastygniętej
masie śmietankowej (tej ostatniej) układamy
truskawki (poza sezonem układamy zamrożone), następnie zalewamy je tężejąca
galaretką truskawkową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.