Wykonanie
Potrzebujemy:
BISZKOPT: 3
jaja 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej 3 łyżki
mąki pszennej pół szklanki
cukru cukier waniliowy szczypta
soli 2 łyżeczki
proszku do pieczenia kremówka 30% 300ml 2 łyżki
żelatyny zimna
woda pół kg
truskawekJaja dzielimy na
żółtka i
białka, które ubijamy ze szczyptą
soli.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy razem z
proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy miksując
żółtka,
cukier i
cukier waniliowy, na koniec resztę przesianych produktów. Lekko mieszamy, wykładamy do blachy wyłożonej papierem o rozmiarach 30x26 i pieczemy w piekarniku na 180`C około 15 minut. Nie spodziewaj się, że ciasto wyrośnie mocno, będzie płaskie, idealne do zawinięcia rolady. Kiedy
biszkopt będzie stygł, zajmij się ubiciem kremówki. W miseczce wsyp
żelatynę i zalej ją zimną
wodą przez około 10 minut, aż napęcznieje. Następnie rozpuść ją w kąpieli
wodnej. Tak przygotowaną
żelatynę dołożymy do kremówki razem z 250g zmiksowanych
truskawek. Krem odłóż do lodówki żeby się schłodził.
Biszkopt rozkrój, namocz obie strony
wodą z kilkoma kroplami
olejku śmietankowego. Na pierwszą część
biszkoptu nałóż połowę kremu i połowę pokrojonych
truskawek, zawiń. Z drugim kawałkiem zrób to samo, zawiń go razem z pierwszym. Posyp delikatnie
cukrem pudrem i zaimponuj wszystkim domownikom :) Smacznego ! :)