ßßß Cookit - przepis na Brzdąc poznański

Brzdąc poznański

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne poznańskie ciasto dostępne chyba w każdej cukierni w stolicy Wielkopolski. Oryginalnie ciasto nie jest nasączanie ponczem, nie jest dekorowane posypkami czy orzechami a także nie ma dodatków w postaci innych warstw, owoców czy polew. Mimo to jest absolutnie przepyszne.
Składniki:
Biszkopt: 5 jajek
3/4 szklanki cukru
110g mąki ziemniaczanej
60g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
Masa: 1 litr słodkiej śmietanki 30%
1 szklanka cukru
4 łyżeczki kakao
4 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
BISZKOPT
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie żółtka i miksować wszystko około 10 minut. Proszek do pieczenia mieszamy z octem (dzięki temu biszkopt po upieczeniu jest równy), dodajemy do masy i ubijamy. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 stopniach C przez 20 minut.
MASA
Kremówkę (odlać pól szklanki) zagotować z cukrem i kakao, ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.
Wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej. Pozostała śmietankę podgrzać niemal do zagotowania i rozpuścić w niej żelatynę. Schłodzić. Masę kakaową z miksować bardzo dokładnie, aż będzie przypominać bardzo miękkie, prawie płynne masło. Dodać w2ystudzoną żelatynę. Masę brzdącowi rozsmarowywać na przekrojonym biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, wyłożyć 1/3 masy. Pozostała masę brzdącowi umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na wierzchu ciasta rozetki.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/08/brzdac-poznanski.html