Wykonanie
Tradycyjne poznańskie ciasto dostępne chyba w każdej
cukierni w stolicy Wielkopolski. Oryginalnie ciasto nie jest nasączanie ponczem, nie jest dekorowane posypkami czy
orzechami a także nie ma dodatków w postaci innych warstw,
owoców czy polew. Mimo to jest absolutnie przepyszne.
Składniki:
Biszkopt: 5
jajek3/4 szklanki
cukru110g
mąki ziemniaczanej60g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
octuMasa: 1 litr słodkiej
śmietanki 30%1 szklanka
cukru4 łyżeczki
kakao4 łyżeczki
żelatynySposób przygotowania:
BISZKOPTBiałka ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier, a następnie
żółtka i miksować wszystko około 10 minut.
Proszek do pieczenia mieszamy z
octem (dzięki temu
biszkopt po upieczeniu jest równy), dodajemy do masy i ubijamy. Na końcu dodajemy przesiane
mąki i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 stopniach C przez 20 minut.MASAKremówkę (odlać pól szklanki) zagotować z
cukrem i
kakao, ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.Wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej. Pozostała
śmietankę podgrzać niemal do zagotowania i rozpuścić w niej
żelatynę. Schłodzić. Masę
kakaową z miksować bardzo dokładnie, aż będzie przypominać bardzo miękkie, prawie płynne
masło. Dodać w2ystudzoną
żelatynę. Masę brzdącowi rozsmarowywać na przekrojonym
biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, wyłożyć 1/3 masy. Pozostała masę brzdącowi umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na wierzchu ciasta rozetki.