Wykonanie
Z okazji rocznicy urodzin w naszej rodzinie zostałam poproszona o przygotowanie
tortu. Bardzo się ucieszyłam na te wiadomość, ponieważ pieczenie, to
mogę z czystym sumieniem powiedzieć- moje hobby. Nic nie działa na mnie tak dobrze, jak godziny spędzone w kuchni przy gorącym piekarniku nad stertą brudnych misek i z policzkami ubrudzonymi
czekoladą.A więc tort z pozoru wygląda na nieziemsko trudny, a tak naprawdę jest całkiem prosty. Wystarczy trochę zręczności w rękach i na pewno z łatwością zaskoczycie gości;) Tort składa się z dwóch ciast-kruchego na spodzie i
kakaowego biszkoptu... A oto przepis:Na kruchy spód:150 g
mąki50g
cukru pudru120g
masłakilka kropli
aromatu cytrynowegoZ podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy na 30 minut do lodówki.Podczas gdy kruche ciasto jest w lodówce my zajmujemy się
biszkoptem.
Biszkopt:4
jajka100 g
cukruszczypta
soli80 g
mąki tortowej20 g
kakao20 g
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaW dużej misce lub garnku oddzielamy
białka od
żółtek.
Żółtka odkładamy na później.
Jajka koniecznie muszą być z lodówki, dobrze by było gdyby miska w trzepaczki, którymi będziemy ubijać
biszkopt były również zimne. Do
białek dodajemy szczyptę
soli i ubijamy pianę na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana zaczyna być sztywna dodajemy
cukier i dalej ubijamy. Po dodaniu całego
cukru dodajemy po jednym
żółtku mieszając szpatułką. Następnie wsypujemy
mąki wymieszane z
kakao i proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Blachę-najlepsza będzie ta która jest w komplecie z piekarnikiem wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciast. Wyrównać. Piec ok 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć i nakryć mokrą ściereczką. Ostudzić.
Kruche ciasto wyciągnąć z lodówki i wylepić nim dno tortownicy (24 cm) wysmarowanej
masłem. Można również wyłożyć dno papierem do pieczenia. Ciasto po nakłuwać widelcem i piec w 200 st. C przez ok 15 min lub do zarumienienia. Ostudzić.
Następnie wykonujemy masę.Na masę
truskawkową:3 łyżki
żelatyny, szklanka gorącej
wody-można pominąć i ugotować
galaretkę o smaku zbliżonym do
owoców jakie wykorzystamy.400 g
owoców np.
maliny,
borówki,
jeżyny,
brzoskwinie, ja wykorzystałam
truskawki w razie konieczności przetartych przez sitko( konieczne w przypadku
malin), można także mieszać.400 g
śmietany kremówki100 g
cukru pudrukilka łyżek kwaśnej
konfitury lub
dżemu, najsmaczniejszy jest
porzeczkowy.
Żelatynę lub
galaretkę dobrze rozmieszać w szklance
wody.
Owoce zmiksować na mus.
Następnie dodajemy rozpuszczoną w wodzie
żelatynę lub
galaretkę, mieszamy, studzimy i wstawiamy do lodówki, aż masa zacznie tężeć. W tym czasie ubijamy
śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy
truskawkowy mus i
cukier. Wszystko razem miksujemy.
Wykonanie:
Kakaowy biszkopt kroimy na paski wysokości tortownicy
Kruche ciasto w tortownicy smarujemy
dżemem i układamy paski ciasta
biszkoptowego w koło. W łapaniu ciasta pomagamy sobie wykałaczkami lub widelczykami do koreczków.
Dziury
między ciastem wypełniamy kremem
śmietanowo-
truskawkowym.
Tort wkładamy do lodówki na ok. 4 h a najlepiej na całą noc w celu stężenia.Na wierzch:400 g
śmietany kremówkicukier puder do smaku
owoce do dekoracji
czekolada potarta lub wiórki
czekoladowe do obsypania
bokówŚmietanę ubić, pod koniec dodać
cukier. Nie dodawajcie nigdy
cukru na początku bo
śmietana się nie ubije, chyba, że używacie zagęstnika lub
śmietan-fixa to wtedy nie musicie się niczym przejmować.Tort wyjąć z lodówki, ściągnąć obręcz tortownicy i udekorować według własnego gustu. Można obsypać boki wiórkami czekoladowymi, a na wierzchu wycisnąć rozetki szprycką;)
Smacznego :)