Wykonanie
Ciasta o tej nazwie próbowałam kiedyś na jednej z uroczystości rodzinnych,Bardzo mi smakowało - kremowe, zdecydowane w smaku, jednocześnie bardzo delikatne.Niestety pochodziło z
cukierni i nikt nie znał receptury, dlatego sama postanowiłam odtworzyć smaki.Muszę przyznać, że wyszło bardzo zbliżone, choć w moim bardziej czuć
alkohol,trochę taka "Bajka dla dorosłych" ;)
Składniki:
Biszkopt:4
jajka130 g
cukru90 g
mąki40 g
mąki ziemniaczanej1 łyżka letniej
wody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKonfitura wiśniowa:2 słoiczki
konfitury wiśniowej z kawałkami
owoców ( po 240 g)4 łyżki soku z
pomarańczy1 łyżka
soku z cytryny4 łyżeczki
żelatynyPoncz:woda+cukier+sok z
cytryny (250 ml)50 ml
wiśniówki (jeśli nie lubicie za dużo
alkoholu w cieście,
dajcie mniej)ponadto:kilkanaście
biszkoptów "kocie języczki"masa do karpatki
płatki migdałów do dekoracji
Sposób wykonania:Upiec
biszkopt:
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywno. Do piany, wsypywać po 1 łyżce
cukru. Następnie, kolejno
żółtka.
Mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i połączyć ( można mikserem na najniższych obrotach). Na koniec dodać łyżkę
wody. Wymieszać.Blachę o wym. 33x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Piec w temp 160C ok 30 min. , do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić.
Konfitury i sok wymieszać. Podgrzać ( nie dopuścić do wrzenia ). Odlać nieco ciepłego płynu i rozpuścić w nim
żelatynę. Mieszankę wlać do
konfitury i bardzo dobrze wymieszać. Wystudzić.Przygotować masę karpatkową zgodnie z opisem na opakowaniu.Przygotować poncz. Wszystkie składniki wymieszać i wystudzić.
Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć
konfiturę wiśniową. Równo rozsmarować.2/3 masy rozprowadzić na
konfiturze. Następnie ściśle układać
biszkopty namoczone w ponczu. Wyłożyć pozostałą część masy. Wyrównać.Wstawić na 1 godz. do lodówki.
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch ciasta.Smacznego :)