ßßß
Składniki:Biszkopt:4 jajka130 g cukru90 g mąki40 g mąki ziemniaczanej1 łyżka letniej wody1 łyżeczka proszku do pieczeniaKonfitura wiśniowa:2 słoiczki konfitury wiśniowej z kawałkami owoców ( po 240 g)4 łyżki soku z pomarańczy1 łyżka soku z cytryny4 łyżeczki żelatynyPoncz:woda+cukier+sok z cytryny (250 ml)50 ml wiśniówki (jeśli nie lubicie za dużo alkoholu w cieście, dajcie mniej)ponadto:kilkanaście biszkoptów "kocie języczki"masa do karpatkipłatki migdałów do dekoracji
Sposób wykonania:Upiec biszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do piany, wsypywać po 1 łyżce cukru. Następnie, kolejno żółtka.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i połączyć ( można mikserem na najniższych obrotach). Na koniec dodać łyżkę wody. Wymieszać.Blachę o wym. 33x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Piec w temp 160C ok 30 min. , do tzw. suchego patyczka.Biszkopt wystudzić.Konfitury i sok wymieszać. Podgrzać ( nie dopuścić do wrzenia ). Odlać nieco ciepłego płynu i rozpuścić w nim żelatynę. Mieszankę wlać do konfitury i bardzo dobrze wymieszać. Wystudzić.Przygotować masę karpatkową zgodnie z opisem na opakowaniu.Przygotować poncz. Wszystkie składniki wymieszać i wystudzić.Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć konfiturę wiśniową. Równo rozsmarować.2/3 masy rozprowadzić na konfiturze. Następnie ściśle układać biszkopty namoczone w ponczu. Wyłożyć pozostałą część masy. Wyrównać.Wstawić na 1 godz. do lodówki.Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch ciasta.Smacznego :)