ßßß Cookit - przepis na Bajka

Bajka

nazwa

Wykonanie

Ciasta o tej nazwie próbowałam kiedyś na jednej z uroczystości rodzinnych,
Bardzo mi smakowało - kremowe, zdecydowane w smaku, jednocześnie bardzo delikatne.
Niestety pochodziło z cukierni i nikt nie znał receptury, dlatego sama postanowiłam odtworzyć smaki.
Muszę przyznać, że wyszło bardzo zbliżone, choć w moim bardziej czuć alkohol,
trochę taka "Bajka dla dorosłych" ;)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
130 g cukru
90 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka letniej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Konfitura wiśniowa:
2 słoiczki konfitury wiśniowej z kawałkami owoców ( po 240 g)
4 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
Poncz:
woda+cukier+sok z cytryny (250 ml)
50 ml wiśniówki (jeśli nie lubicie za dużo alkoholu w cieście, dajcie mniej)
ponadto:
kilkanaście biszkoptów "kocie języczki"
masa do karpatki
płatki migdałów do dekoracji
Sposób wykonania:
Upiec biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do piany, wsypywać po 1 łyżce cukru. Następnie, kolejno żółtka.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i połączyć ( można mikserem na najniższych obrotach). Na koniec dodać łyżkę wody. Wymieszać.
Blachę o wym. 33x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Piec w temp 160C ok 30 min. , do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić.
Konfitury i sok wymieszać. Podgrzać ( nie dopuścić do wrzenia ). Odlać nieco ciepłego płynu i rozpuścić w nim żelatynę. Mieszankę wlać do konfitury i bardzo dobrze wymieszać. Wystudzić.
Przygotować masę karpatkową zgodnie z opisem na opakowaniu.
Przygotować poncz. Wszystkie składniki wymieszać i wystudzić.
Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć konfiturę wiśniową. Równo rozsmarować.
2/3 masy rozprowadzić na konfiturze. Następnie ściśle układać biszkopty namoczone w ponczu. Wyłożyć pozostałą część masy. Wyrównać.
Wstawić na 1 godz. do lodówki.
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch ciasta.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/12/Bajka.html