Wykonanie
składniki
biszkopt* 6
jajka* 3/4 szklanki
cukru* 3/4 szklanki
mąki pszennej* 1 niepełna łyżeczki
proszku do pieczenia* 3 łyżeczka
soku z cytrynymasa* 5
pomarańczy* 4
żółtka* 100 g
cukru* 4 łyżeczki
żelatyny* 200 ml
śmietany kremówkipolewa owocowa na wierzch* 500 g dowolnych
owoców* 1/2 opakowania żelfixu 3:1 lub 2:1* 160 g
cukruSposób wykonaniaOddzielić
białka jaj od
żółtek.
Białka ubić z
sokiem z cytryny na sztywno, dodać
cukier i dalej ubijać dodając
żółtka.Na koniec dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 30 min.Ciasto do przekrojenia na dwa placki.MasaNamoczyć
żelatynę. 1
pomarańczę dokładnie umyć i zetrzeć z niej skórkę. Wycisnąć sok z
pomarańczy (powinno się uzyskać 1 szklankę soku).
Żółtka ubić z
cukrem i skórką z
pomarańczy na parze tak, aby uzyskać gęstą jasną masę, następnie dodać 1/2 szklanki soku z
pomarańczy i dokładnie wymieszać. Rozpuścić
żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku i wystudzić. Chłodną
żelatynę połączyć z masą
żółtkowo-
pomarańczową.Ubić
śmietanę na sztywno i połączyć z lekko tężejącą masą.
Biszkopt nasączyć pozostałym
sokiem.Wyłożyć masę na jeden blat i przykryć drugim i odstawić w chłodne miejsce.Polewa owocowa na wierzch
Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka, wymieszać z żelfixem, zagotować. Gotować 3 min. i dodać
cukier, wymieszać, zagotować i gotować jeszcze ok. 5 min. Odstawić do schłodzenia. Przemieszać delikatnie od czasu do czasu. Letnie przełożyć na wierzch ciasta i rozsmarować. Odstawić w chłodne miejsce.