Wykonanie
składniki
biszkopt* 2
jajka* 1/4 szklanki
mąki pszennej* 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia* 1 łyżeczka
soku z cytryny* 1/4 szklanki
cukrumasa* 250 g
truskawek* 10 łyżeczek
żelatyny* 500 ml
jogurtu naturalnego* 100 g
cukru* 250 ml
śmietany kremówki* 1/2 opakowania
galaretki truskawkowejdodatkowo* 500 g
winogrona lub innych
owocówSposób wykonania
biszkoptOddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić z
sokiem z cytryny na sztywno, dodać
cukier i dalej ubijać dodając kolejno
żółtka. Na koniec dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy (26 cm), z dnem wyłożonym papierem do pieczeniaPiec w temp. 180 stopni, ok. 25 min.masa
Truskawki zmiksować z
cukrem.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody,a następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej.Do
truskawek dodać
jogurt i wszystko razem zmiksować, następnie połączyć z rozpuszczoną
żelatyną.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy truskawkowej i delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na wystudzony
biszkopt, otoczony obręczą, na wierzchu ułożyć dowolne
owoce.Na
owoce wylać rozpuszczoną w 200 ml i delikatnie tężejącą
galaretkę.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.