Wykonanie
Witamy,Po krótkiej przerwie znowu do Was powracamy. Dużo u nas się działo, ale oprócz kolejnych warsztatów, nasza Mimi miała urodziny i to do tego 18 - ste. Z tej okazji zrobiłam jej mega wypasiony tort
czekoladowy z
musem czekoladowym i
truskawkami. Tort poszedł w mgnieniu oka.Był pyszny, bo oczywiście
czekoladowy. <3
Składniki na
biszkopt:5
jajek1/4 szklanki
mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru z
wanilią, ekstrakt z
wanilii lub po prostu ziarenka z
laski waniliiWykonanie
biszkoptu:Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Najpierw oddzielamy
białka od
żółtek. Do miski z
białkami dodaję
cukru z
wanilią i zwykłego
cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać
białka na sztywną pianę.Stopniowo dodajemy resztę
cukru, najlepiej po 2 łyżki.Do ubitej na sztywno
białek dodajemy po jednym
żółtku, powoli miksując,
mąkę pszenną i ziemniaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy.Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana
bułka tartą) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe.Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy.Odkładamy do wystudzenia.Składniki na
mus czekoladowy:245 g
mleka55 g
żółtek jaj50 g
cukru20 g
skrobi ziemniaczanej40 g
mlecznej czekolady80 g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
żelatyny280 g ubitej
śmietanki kremówki 36%Przygotowanie:Robimy krem budyniowy - dodajemy do garnka
mleko,
żółtka,
cukier i
skrobię. Podgotowujemy.Odstawiamy z gazu i dodajemy
czekoladę. Dokładnie mieszamy.W szklance dodajemy
żelatynę i zalewamy 2 łyżkami zimnej
wody. Czekamy aż
zrobi się bryła, a następnie zalewamy odrobiną gorącej
wody i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Dodajemy
żelatynę do masy.Chłodzimy aż temperatura spadnie do około 30 stopni.Następnie dodajemy ubitą
śmietanę, ale na przynajmniej dwa
razy - nie wszystko od razu, partiami.Składanie
tortu:Przekrajamy na trzy części
biszkopt.Pierwszy blat układamy w ringu.Nasączamy - ja nasączyłam wymieszanym
sokiem z cytryny,
wodą i odrobiną
cukru.Możemy dodać ulubiony
dżem albo/i
truskawki, a następnie dodajemy mus.Powtarzamy tak do ostatniej warstwy.Wkładamy do lodówki, aby stężało.Na końcu polewamy
czekoladowym ganache (1/4 szklanki
śmietanki i 150 g
czekolady -
śmietankę podgotowujemy i zalewamy
czekoladę).Dodajemy dekorację. Ja udekorowałam własnoręcznymi
bezami i
cukierkami.Smacznego! :)~M&M