ßßß Cookit - przepis na czekoladowe ciasto z malinami

czekoladowe ciasto z malinami

nazwa

Wykonanie

Nie od dziś wiadomo, że gorzka czekolada i świeże owoce to jedno z najbardziej podstawowych i najlepszych połączeń, które zawsze sprawdzają się znakomicie. I to właśnie na takie zestawienie zdecydowałem się przyrządzając coś słodkiego z myślą o niedzielnych Walentynkach. Delikatny, wilgotny biszkopt przełożony czekoladowym musem z dodatkiem rumu i wypełniony orzeźwiającymi malinami to zdecydowanie idealne połączenie dla zakochanych w czekoladzie.
syrop do nasączenia:
50 g cukru
150 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki rumu
Cukier umieścić w rondlu, zalać wodą, dodać sok z cytryny i gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać rum i dobrze wymieszać.
biszkopt (średnica 20 cm):
90 g mąki pszennej
30 g mąki migdałowej
120 g cukru
20 g masła
4 jajka
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki i papier posmarować masłem, a następnie oprószyć bułką tartą. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Jajka umieścić w misie miksera razem z cukrem i ucierać na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. Kiedy masa będzie jasna i dobrze napowietrzona (znacznie zwiększy swoją objętość) wyłączyć mikser i stopniowo dodawać przesianą mąkę z mąką migdałową delikatnie mieszając łopatką. Na koniec wlać przestudzone masło i dobrze połączyć. Gotową masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy i piec przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 º C. Studzić przez 15 minut w lekko uchylonym piekarniku, a następnie na kratce. Aby uzyskać idealnie równy wierzch biszkoptu należy studzić go na papierze do pieczenia odwrócony do góry nogami. Wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty. Jeden odłożyć, drugi przyciąć do okręgu o średnicy ok. 12-15 cm. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pokryć cienką warstwą oliwy. Na dnie formy ułożyć większy biszkopt, nasączyć go syropem i ułożyć na nim maliny, odstawić.
mus czekoladowy :
400 ml kremówki 30%
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki żelatyny
100 g cukru
4 żółtka
dodatkowo kilka garści malin
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać wystudzoną czekoladę oraz kremówkę. Dokładnie połączyć. Napęczniałą żelatynę umieścić w rondelku, dodać 2 łyżki wody, podgrzewać na najmniejszym ogniu i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Miksturę przelać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Część musu przełożyć do tortownicy, tyle aby przykryć maliny. Następnie ułożyć na nim mniejszy biszkopt, lekko docisnąć i nasączyć. Na biszkopt wyłożyć pozostałą część musu i wyrównać wierzch. Całość wstawić do lodówki na ok. 6 godzin. Kiedy masa dobrze stężeje wyjąć ciasto z lodówki, obkroić delikatnie tępą stroną noża i ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy. Przy pomocy szerokiej, metalowej szpatułki wyrównać boki oraz wierzch ciasta. Jeśli zależy Wam na takim kształcie ciasta jak u mnie uformujcie górną krawędź musu na kształt poduszki. Ciasto razem z dnem od tortownicy ustawić na szklance (ustawionej na tacy). Przygotować polewę.
polewa :
150 g białej czekolady
100 ml kremówki 36%
2 łyżki zimnej wody
3 łyżeczki żelatyny
35 g glukozy
czerwony barwnik
płatki migdałowe (do dekoracji)
wiórki czekoladowe (do dekoracji)
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić kremówkę, glukozę i barwnik. Wymieszać do dokładnego zabarwienia. Miksturę podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia składników. Kiedy masa będzie gorąca zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Jeśli masa ostygnie podgrzać ponownie do gorącej (nie gotować). Następnie dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż składniki się połączą. Gotową glazurą polać ciasto. Przy pomocy noża zebrać nadmiar polewy z dolnej krawędzi ciastek, a następnie udekorować płatkami migdałowymi. Wierzch ciasta ozdobić malinami i wiórkami czekoladowymi. Podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/02/czekoladowe-ciasto-z-malinami.html