Wykonanie
Każdy, kto zagląda od czasu do czasu na mojego bloga wie, że lubię skomplikowane, pracochłonne i wypasione dania. Rzeczywistość jednak jest taka, że człowiekowi ciągle brakuje czasu i gdy w nawale obowiązków trzeba coś ugotować lub nachodzi ochota na coś słodkiego, zazwyczaj sięgam, po proste i szybkie a przy tym mało wymyślne przepisy. Zawsze jednak
potem okazuje się, że te właśnie (dla mnie nudne) receptury okazują się tak smaczne, że wszyscy proszą o dokładkę i przepis. Przykładem takiej nudy jest dla mnie to ciasto. Nie ma tutaj nic udziwnionego. Typowo jesienne połączenie
orzechów i
jabłek daje jednak fantastyczne doznania. Najlepiej smakuje drugiego dnia gdy kruche blaty przejmą trochę wilgoci od
jabłek. Bardzo polecam:)
ŹródłoSkładniki na ciasto:50 dag
mąki30 dag
masła15 dag
cukru2
żółtka1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietanyMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
cukrem, dodać, zimne
masło, zrobić kruszonkę. Dodać
żółtka,
jajko oraz
śmietanę i zagnieść ciasto. Schłodzić i podzielić na 3 części. Wyłożyć na przygotowaną formę. Użyłam blaszki o wymiarach 24/32 cm.Składniki na masę
jabłkową:2 kg
jabłek2 łyżki
mąki ziemniaczanejcukier do smaku2 łyżki
soku z cytrynyJabłka uprażyć z
cukrem, cały czas mieszając. Dodać
sok z cytryny, następnie
mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.Składniki na masę
orzechową:30 dag
orzechów10 dag
masła10 dag
cukru2 łyżki
mioduMasło rozpuścić z
cukrem i
miodem, dodać posiekane
orzechy, wymieszać i gotować około 5 min. Wyłożyć masę
orzechową na jeden kruchy blat i piec wszystkie 3 w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 min.Upieczone kruche blaty przekładać masą
jabłkową, na wierzchu ułożyć blat z
orzechami.Smacznego:)