ßßß
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):Ciasto:350 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia120 g cukru250 g masła2 łyżki kwaśnej śmietany2 jajkaMasa jabłkowa:2 kg jabłek2 opakowania żółtej galaretki w proszkuMasa orzechowa:180 g posiekanych orzechów150 g cukru100 g masła3 łyżki miodu3 łyżki mlekaPrzygotowanie:Ciasto:Wymieszać składniki suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło starte na tarce o grubych oczkach, jajka i śmietanę. Zagnieść szybko ciasto, podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec kolejno ok. 15-20 min. (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 ° C.Masa jabłkowa:Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć pod przykryciem ok. 10 min. Na koniec dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Masę podzielić na 2 części i odstawić, by trochę przestygła. Po przestudzeniu przełożyć upieczone placki ciasta: w tortownicy zostawiamy jeden placek, wykładamy jedną część masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem, wykładamy drugą część masy jabłkowej i przykrywamy ostatnim plackiem.Masa orzechowa:Wszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu wyłożyć na wierzch ciasta.Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc - ciasto zmięknie i będzie jeszcze smaczniejsze.Źródło/ Inspiracja: "Wielka księga ciast siostry Anastazji"