Wykonanie
Jak wszystkie łasuchy uwielbiamy ciasta. Ulubione ciasto mojego syna to takie w którym są
owoce. Najczęściej piekę z dodatkiem
jabłek, ponieważ są dostępne przez cały rok. A jesienią przygotowuję je do słoików- to takie moje zimowe zapasy, które wykorzystuję podczas pieczenia.
Ciasto:50 dag
mąki30 dag tłuszczu2 łyżki
śmietany1
jajko2
żółtka15 dag
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa orzechowa:30 dag
orzechów grubo krajanych12 dag
masła10 dag
cukru2 łyżki
mioduMasa
jabłkowa:2 kg
jabłekcukier według uznaniakwasek
cytrynowy lub
sok z cytrynykisiel cytrynowy lub 2 łyżki
mąki ziemniaczanejew.
rodzynki,
skórka cytrynowa3 łyżki
wodywykonanieSkładniki na masę orzechowa smażyć 5 min. z
mąki , tłuszczu ,
śmietany ,
jajek ,
cukru i proszku zagnieść kruche ciasto (najlepiej wszystko siekać nożem) podzielić na 3 części . Upiec 2 placki .Na trzeci surowy placek wyłożyć masę
orzechową , wstawić do piekarnika i upiec.
Jabłka obrać, poszatkować grubszej tarce, dodać
cukier, kwasek lub
sok z cytryny i smażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać
kisiel cytryny lub
mąkę ziemniaczaną, wymieszany z 3 łyżkami
wody, i jeszcze podsmażyć .Można dodać
rodzynki,
skórkę cytrynową. Ciepłą masą przekładamy placki. Placek z
orzechami kładziemy na wierzch .Smacznego!