Wykonanie
Poczęstujcie się dzisiaj pysznym
ciastem z
jabłkami i
budyniem. Przeglądając różne propozycje na ciasta z
jabłkami zauważyłam ów przepis. Na pierwszy rzut oka niby zwykłe kruche ciasto,
jabłka i
budyń, ale w całości tworzą przepyszne zestawienie. Na pewno
będę wracać często do tego ciasta. Miam miam.
SKŁADNIKI4 szkl.
mąki;1 szkl.
cukru;1 całe
jajko;2
żółtka;25 dag
masła;2 łyżki
śmietany;2 łyżeczki
proszku do pieczenia;DODATKOWOok. 1,5kg
jabłek;2 budynie
śmietankowe;0,75l
mleka;WYKONANIEZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chowamy do lodówki.
Jabłka obieramy i dzielimy na ćwiartki. Budynie gotujemy w mniejszej ilości
mleka niż podano na opakowaniu. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy dno tortownicy, na której znajduje się już papier do pieczenia.
Jabłka układamy gęsto, jedno przy drugim, zalewamy gorącym
budyniem. Przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. Pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru czyli ok.1 godziny.