ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: torcik jabłkowo-miętowy

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: torcik jabłkowo-miętowy

nazwa

Wykonanie

Wiecie, że lubię wymyślać przepisy. Wczoraj dostałam weny twórczej i wymyśliłam znowu.
Jeśli lubicie orzeźwiające smaki, to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu. Lekkie,wilgotne, trochę kwaskowate, z wyczuwalną nutą mięty. Biszkopt nasączony galaretką, jabłkowo-miętowy mus i lekki krem tworzą bardzo oryginalne połączenie. Podobno dziś na wszystkich stołach jabłeczniki, u mnie więc też, choć nietypowy.
*tortownica 26 cm
Składniki: na biszkopt:
3 małe jajka (lub dwa duże)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na mus:
6 dużych jabłek
2 łyżki cukru
2 opakowania galaretki jabłkowo-miętowej na krem:
400 ml mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 łyżki cukru
100 g miękkiego masła na wierzch:
1 opakowanie galaretki jabłkowo-miętowej
Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180*C. Po wystudzeniu zdjąć delikatnie "skórkę" z wierzchu biszkopta.
Jabłka obrać,pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem i zalać szklanką wody. Gotować kilka minut aż zmiękną. Następnie za pomocą blendera rozdrobnić na mus. Wsypać dwie galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Zimną ale nie stężałą masę jabłkową wylać na biszkopt (biszkopt wchłonie część masy, dzięki czemu będzie wilgotny). Odstawić do całkowitego stężenia. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Krem wyłożyć na masę jabłkową i wstawić ciasto do lodówki. Trzecią galaretkę rozpuścić w szklance wody i tężejącą wylać na ciasto. Schłodzić.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/08/torcik-jabkowo-mietowy.html