ßßß
Składniki:250 g masła lub masła roślinnego1 szklanka cukru pudru4 jajka2 szklanki mąki tortowej2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniaponadto:4 jabłka (najlepiej antonówki)2 łyżeczki cukru pudru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka miodu płynnegocukier puder do posypania
Sposób wykonania:Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cukrem pudrem, miodem, sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce.Masło rozpuścić, nieco przestudzić i umieścić w głębokiej misce. Dodać cukier puder i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Kolejno, cały czas miksując,dodawać jajka, oraz przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia.Tortownicę o śr. 24 cm wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 2 części. Większą część wyłożyć na spód i boki. Wyłożyć jabłka i przykryć je pozostałą częścią ciasta.Ciasto w miarę upływu czasu gęstnieje. Gdyby górna część ciasta za bardzo zgęstniała, można ją rozrzedzić łyżką śmietany, bądź roztrzepanym jajkiem.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180C , 40-45 minut. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.Lekko wystudzić. Posypać cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietaną lub lodami.Smacznego :0