Wykonanie
Składniki:1 kostka
masła1 szklanka
cukru pudru4
jajka2 szklanki
mąki tortowej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 litrowy słoik dobrze wysmażonych
jabłkowych konfitur lub
marmolady z
jabłekTłuszcz lekko rozgrzewamy, by był miękki, dodajemy
cukier puder i ucieramy na gładką masę.
Masło z
cukrem pudrem......................................................................Do utartego
masła dodajemy po jednym
żółtku nie przerywając ucierania.
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2009_slash_10_slash_Jablecznik-krolewski/l/-25763481.JPG)
Z
żółtkami..............................................................................Do jednolitej, utartej masy, dodajemy sypiąc przez sito, obie
mąki i
proszek do pieczenia.
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2009_slash_10_slash_Jablecznik-krolewski/l/1385861529.JPG)
Z obiema
mąkami i
proszkiem do pieczenia.................................Dokładnie wyrabiamy ciasto. Połowę wyrobionego ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia średnią foremkę, dokładnie wyrównujemy.
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2009_slash_10_slash_Jablecznik-krolewski/l/81899614.JPG)
Ciasto na foremce......................................................................Na tak przygotowanej powierzchni rozkładamy wysmażone
jabłka.
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2009_slash_10_slash_Jablecznik-krolewski/l/182656163.JPG)
Z
jabłkami................................................................Na wierzch kładziemy, za pomocą łyżki, pozostałą część ciasta, wyrównujemy powierzchnię i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2009_slash_10_slash_Jablecznik-krolewski/l/-1121305752.JPG)
Z drugą połową ciasta......................................................................Pieczemy w temp. 200'C przez około 40-50 minut. Zrumienione ciasto, z bokami lekko odstającymi od formy, wyjmujemy i chłodzimy.
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2009_slash_10_slash_Jablecznik-krolewski/l/1594281173.JPG)
Po upieczeniu.....................................................................Jabłecznik owinięty w folię i ustawiamy w chłodne miejsce będzie aromatyczny i świeży nawet przez 3 dni. Smacznego !!!
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2009_slash_10_slash_Jablecznik-krolewski/l/290319258.JPG)
Jabłecznik królewski.................................................................
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2009_slash_10_slash_Jablecznik-krolewski/l/477629613.JPG)
I raz jeszcze........................................................................................