ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik królewski

Jabłecznik królewski

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 litrowy słoik dobrze wysmażonych jabłkowych konfitur lub marmolady z jabłek
Tłuszcz lekko rozgrzewamy, by był miękki, dodajemy cukier puder i ucieramy na gładką masę.
Masło z cukrem pudrem......................................................................
Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ucierania.
Z żółtkami..............................................................................
Do jednolitej, utartej masy, dodajemy sypiąc przez sito, obie mąki i proszek do pieczenia.
Z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia.................................
Dokładnie wyrabiamy ciasto. Połowę wyrobionego ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia średnią foremkę, dokładnie wyrównujemy.
Ciasto na foremce......................................................................
Na tak przygotowanej powierzchni rozkładamy wysmażone jabłka.
Z jabłkami................................................................
Na wierzch kładziemy, za pomocą łyżki, pozostałą część ciasta, wyrównujemy powierzchnię i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Z drugą połową ciasta......................................................................
Pieczemy w temp. 200'C przez około 40-50 minut. Zrumienione ciasto, z bokami lekko odstającymi od formy, wyjmujemy i chłodzimy.
Po upieczeniu.....................................................................
Jabłecznik owinięty w folię i ustawiamy w chłodne miejsce będzie aromatyczny i świeży nawet przez 3 dni. Smacznego !!!
Jabłecznik królewski.................................................................
I raz jeszcze........................................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/10/Jablecznik-krolewski.html