ßßß Cookit - przepis na Puszysty omlet z jabłkami i bekonem

Puszysty omlet z jabłkami i bekonem

nazwa

Wykonanie

Połączenie mięs z owocami daje bardzo dobre rezultaty. Przykładem może być schab ze śliwką czy też kaczka lub kurczak z jabłkami . Również dodatek bekonu bardzo pasuje do jabłek. Dziś w wersji puszystego, śniadaniowego lub kolacyjnego omletu. Warto spróbować :) Przepis na podstawie Lecker.de .
3 jajka
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki mleka
ok.3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2-3 plastry wędzonego surowego boczku/bekonu
1-2 małe jabłka
masło do smażenia
1. Na dużej patelni (ok. 24 cm) podsmażyć pokrojone w wąskie paski plastry boczku. Gdy będa rumiane - zdjąć.
2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mleko, proszek do pieczenia, sól i tyle mąki, by wyszło gęste ciasto. Dodajemy połowę ubitych białek i dokładnie mieszamy. Dodajemy drugą połowę ubitych białek, po czym mieszamy ostrożnie, by nie zniszczyć piany.
3. Z jabłek wycinamy gniazda nasienne (wykrawaczem), po czym kroimy je w cienkie plastry (ze skórką). Na patelni roztapiamy masło. Plastry jablek układamy dookoła w okręgi tak, by przykryły jak największą powierzchnię dna patelni. Na jabłkach, szczególnie w ich otworach, układamy kawałki usmażonego boczku, po czym wlewamy na nie równą warstwą przygotowane ciasto.
4. Smażymy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, aż spód będzie rumiany. Wówczas przecinamy omlet za pomocą łopatki do naleśników na 4 części, każdą ćwiartkę odwracamy ostrożnie na drugą stronę, podkładając odrobinę masła.
Gdy druga strona będzie rumiana, a ciasto w miejscach przecięć nie będzie wyglądało na surowe, zdejmujemy omlet z patelni.
Podajemy gorący, oprószony cukrem pudrem, polany syropem klonowym lub miodem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/10/Puszysty-omlet-z-jablkami-i-bekonem.html