Wykonanie
Ciasto to zaczerpnęłam z fantastycznej książki pani Rubinstein "Kuchnia Neli".Osobliwość tego ciasta polega na tym, że po upieczeniu jego powierzchnię "dziurkuje" się, a owe otworki napełnia się
syropem cytrynowym. W rezultacie każdyplasterek nie tylko jest ozdobiony charakterystycznym wzorem, ale łączyw sobie dwie konsystencje ciasta.
Ciasto:7 łyżek stołowych rozmiękczonego
masła170g
cukru - czyli 1 szklanka minus 2 łyżki170g
mąki - czyli 1 i 1/4 szklanki1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
mleka2 łyżki utartej
skórki z cytryny2
jajkaszczypta
soliSYROP:6 łyżek
cukru4 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
cukru pudru do posypania ciastaCiasto jest dla leniwych dobre, bo można pomóc sobie mikserem. Ja zrobiłam tak:Rozpuszczone
masło (inaczej nie umiem określić tych łyżek
masła..),
cukier,
mąkę, proszek,
mleko skórkę,
jajka i
sól wymieszałam mikserem. Masę przelałam do uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia blachy.Ciasto się piecze w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 45min . (Patyczek, którym nakłuliśmy ciasto, ma być zupełnie suchy).Upieczone ciasto wyjmuje się z piekarnika i odstawia na 15 min by przestygło.Tę przerwę najlepiej wykorzystać na przygotowanie
syropu: Na małym ogniu zagotować
cukier i
sok z cytryny, aż nabiorą konsystencji niezbyt gęstego
syropu.Dalej, trzeba szpikulcem lub śrubokrętem nakłuć w kilku miejscach ciasto do 2/3 jego wysokośći. Otworki napełnić po brzegi
syropem. Ciasto zostawić w temperaturze pokojowej, aż całkiem wystygnie. Posypać
cukrem pudrem.
Wydrukuj przepis