ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto to zaczerpnęłam z fantastycznej książki pani Rubinstein "Kuchnia Neli".
Osobliwość tego ciasta polega na tym, że po upieczeniu jego powierzchnię "dziurkuje" się, a owe otworki napełnia się syropem cytrynowym. W rezultacie każdyplasterek nie tylko jest ozdobiony charakterystycznym wzorem, ale łączyw sobie dwie konsystencje ciasta.
Ciasto:
7 łyżek stołowych rozmiękczonego masła
170g cukru - czyli 1 szklanka minus 2 łyżki
170g mąki - czyli 1 i 1/4 szklanki
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
2 łyżki utartej skórki z cytryny
2 jajka
szczypta soli
SYROP:
6 łyżek cukru
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
Ciasto jest dla leniwych dobre, bo można pomóc sobie mikserem. Ja zrobiłam tak:
Rozpuszczone masło (inaczej nie umiem określić tych łyżek masła..), cukier, mąkę, proszek, mleko skórkę, jajka i sól wymieszałam mikserem. Masę przelałam do uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
Ciasto się piecze w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 45min . (Patyczek, którym nakłuliśmy ciasto, ma być zupełnie suchy).
Upieczone ciasto wyjmuje się z piekarnika i odstawia na 15 min by przestygło.
Tę przerwę najlepiej wykorzystać na przygotowanie syropu: Na małym ogniu zagotować cukier i sok z cytryny, aż nabiorą konsystencji niezbyt gęstego syropu.
Dalej, trzeba szpikulcem lub śrubokrętem nakłuć w kilku miejscach ciasto do 2/3 jego wysokośći. Otworki napełnić po brzegi syropem. Ciasto zostawić w temperaturze pokojowej, aż całkiem wystygnie. Posypać cukrem pudrem.
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2012/01/ciasto-cytrynowe.html