Wykonanie
W smaku
maślano -
cytrynowe, z mięciutką górą i kruchutkim
spodem.Nie można poprzestać na jednym..Niebo w gębie;) Na pewno jeszcze zrobię.
inspiracjaSpód:125 g
masła75 g drobnego
cukru155 g
mąkicukier puder do posypania (u mnie aromatyzowany
skórką cytrynową *)Wierzch :4
jajka, o temperaturze pokojowej, rozkłócone250 g drobnego
cukru3 łyżki
soku z cytryny (dałam 4)1 łyżeczka startej
skórki cytrynowej30 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzepis doskonały, cytuję za autorką:Nastawiamy piekarnik na 180 st C. Lekko natłuszczamy foremkę o wymiarach 20 na 30 cm i wykładamy papierem do pieczenia. Ucieramy do białości
masło z
cukrem, łączymy z
mąką za pomocą metalowej łyżki. Wylepiamy foremkę
ciastem i pieczemy przez ok 20 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Jajka i
cukier ubijamy mikserem przez 2 minuty lub do białości. Dodajemy
sok cytrynowy i utartą
skórkę z cytryny. Miksturę jajeczną ucieramy ze stopniowo dodawaną
mąką, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy przez ok 25 minut. Studzimy w foremce. Kroimy na kwadraty i przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.* postaram się kiedyś zamieścić recepturę