ßßß Cookit - przepis na Ciasto Madeira

Ciasto Madeira

nazwa

Wykonanie

To kolejne moje ciasto, które zachwyciło...dzieci. Nie tylko dzieci zresztą, bo ta prawie babka jest w smaku wyśmienita. Ciut podobna do piaskowej, z lekko cytrynowo-maślanym aromatem. Łatwa do zrobienia i naprawdę pięknie wyrasta. Zamierzałam się na nią od dawna, bowiem przepis na Madeira Cake znajduje się obowiązkowo w prawie w każdej angielskojęzycznej książce z wypiekami. Zapewniam, to nie jest jedno z tych "suchych" ciast, którym z grzeczności częstujemy się w "gościach" i po jednym kawałku z trudem przełkniętym, nie mamy ochoty na więcej. To ciasto z rodzaju tych, które znika błyskawicznie i rozpływa się w ustach. I miło jest potem słyszeć, że kolejne dziecko wspominając wizytę u cioci mówi...mamo, to ciasto było pyszne!
180 g masła, miekkiego
170 g (3/4 szklanki) drobnego cukru
3 jajka, o temp. pokojowej, roztrzepane
165 g (1 1/3 szklanki) mąki ze środkiem spulchniajacym(self-raising)
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, plus dodatkowo do przybrania
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki drobnego cukru, dodatkowo do posypania
cukier puder do posypania
Piekarnik nastawiamy na temp. 160 st C. Przygotowujemy głęboką tortownicę o średnicy 18 cm (ja piekłam w małej keksówce)
Masło z cukrem ucieramy do białości, stopniowo dodajemy po 1 jajku, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Mieszamy z mąką, skórką z cytryny i cytrynowym sokiem, aż składniki się połączą. Przekładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy powierzchnię. Posypujemy cukrem.
Pieczemy 1 godzinę. Pozostawiamy 15 minut w foremce po czym studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy skórką z cytryny.
Ciasto z "Cakes & slices " wydawnictwa Murdoch
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/08/ciasto-madeira.html