ßßß Cookit - przepis na Muffinki z kruszonką

Muffinki z kruszonką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 75 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 350 gramów
masło 1 kostek
cukier 180 gramów
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 2 sztuk
jabłka kwaskowate 3 sztuk
sok z cytryny 5 łyżek stołowych
Cynamon 1 szczypta
jajka 2 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mleko 4 łyżek stołowych
cukier puder 100 gramów
Wykonanie:
Kruszonka: 100g masła, 5 łyżek cukru, 1/3 mąki i jeden cukier waniliowy wymieszać i wyrobić palcami. Odstawić do lodówki.
Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ ponacinać wzdłuż ostrym nożem. Skropić 3 łyżkami soku z cytryny.
Ciasto: resztę masła zmiksować z pozostałym cukrem, jajkami, solą, cynamonem i cukrem waniliowym. Resztę mąki wymieszać z proszkiem i na przemian z mlekiem dodawać do ucieranej masy. Foremki na muffinki wyłożyć papierkami foremki i wypełnić je przygotowanym ciastem. Na każdej babeczce ułożyć ćwiartkę jabłka. Posypać kruszonką, piec ok. 30 minut w 190 stopniach. Wyjąć z foremek i odłożyć do wystygnięcia.
Lukier: cukier puder rozetrzeć z pozostałym sokiem z cytryny i odrobiną mleka. Cieniutką strużką polać wystudzone ciastka, odstawić do zastygnięcia. Można podawać z bitą śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5131/Muffinki-z-kruszonka