Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 75 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 350 gramów
masło 1 kostek
cukier 180 gramów
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 2 sztuk
jabłka kwaskowate 3 sztuk
sok z cytryny 5 łyżek stołowych
Cynamon 1 szczypta
jajka 2 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mleko 4 łyżek stołowych
cukier puder 100 gramówWykonanie:Kruszonka: 100g
masła, 5 łyżek
cukru, 1/3
mąki i jeden
cukier waniliowy wymieszać i wyrobić palcami. Odstawić do lodówki.Obrane
jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ ponacinać wzdłuż
ostrym nożem. Skropić 3 łyżkami
soku z cytryny.Ciasto: resztę
masła zmiksować z pozostałym
cukrem,
jajkami,
solą,
cynamonem i
cukrem waniliowym. Resztę
mąki wymieszać z proszkiem i na przemian z
mlekiem dodawać do ucieranej masy. Foremki na muffinki wyłożyć papierkami foremki i wypełnić je przygotowanym
ciastem. Na każdej babeczce ułożyć ćwiartkę
jabłka. Posypać kruszonką, piec ok. 30 minut w 190 stopniach. Wyjąć z foremek i odłożyć do wystygnięcia.
Lukier:
cukier puder rozetrzeć z pozostałym
sokiem z cytryny i odrobiną
mleka. Cieniutką strużką polać wystudzone
ciastka, odstawić do zastygnięcia. Można podawać z
bitą śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: