Bardzo prost y, smaczny i efektowny jabłecznik z ćwiartkami jabłek :)SKŁADNIKI125g masła125g cukru2 łyżeczki cukru waniliowegoszczypta soli1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego3 jajka200g mąki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki mleka2-3 duże jabłka1 łyżeczka roztopionego masłacynamonPRZYGOTOWANIEW malakserze ucieramy masło na gładką masę. Dodajemy stopniowo cukry, olejek i sól. Następnie po jednym jajku - za każdym razem ucierając po pół minuty. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo na zmianę z mlekiem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, nacinamy kilkukrotnie każdą ćwiartkę wzdłuż i układamy na cieście. Pędzelkiem smarujemy jabłka roztopionym masłem i oprószamy cynamonem.Pieczemy około 45 minut - w p iekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego :)