Wykonanie
W tytule o zdrowszym
sercu, bo ciacho z
mąki pełnoziarnistej, no i w kształcie
serca, a to przecież zobowiązuje!U mnie nadal zima, zima na całego! Całe szczęście przestało chociaż sypać... Mnie to wystarczy. No prawie, bo w końcu serducho upieczone. Pachnące i gorące- takie, jakie być powinno!
Przepis pochodzi z bloga " Feed me better ". Dodałam jedynie
cukier-puder na wierzch i odrobinę
cynamonu. W końcu w zimę
cynamon być musi! :)Przepis polecam dla leniuszków- ciasto przygotowuje się w 10min, a później piekarnik robi swoje...Składniki na małą blaszkę:250g
mąki pełnoziarnistej150g
masła4
jajka100g
cukru (użyłam pół na pół biały z trzcinowym)szczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia700g wypestkowanych i przekrojonych na pół
śliwek (u mnie zmieściło się ok.400g mrożonych)4 łyżki
mleka+
cukier puder i
cynamon do oprószenia
Masło ucieramy na gładką masę za pomocą miksera. Dodajemy
sól i
cukier i dalej ucieramy. Następnie dodajemy po jednym
jajku i miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy mikserem.
Mąki nie przesiewałam, ponieważ chciałam wszystko to, co
mąka pełnoziarnista zawiera. Na koniec dodajemy
mleko.Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki
śliwek skórką do dołu i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180stopni i pieczemy 35min.Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto nie jest surowe. Studzimy uchylając drzwiczki piekarnika.
Ohohoho, a tu "prawie" wiosenny zając! Z pozdrowieniami dla Pestki :D