Wykonanie
Na weekend zrobiliśmy śniadanie typowo amerykańskie. A typowo amerykańskie śniadania to oczywiście pancakes z
syropem klonowym. Mój synek je uwielbia. Jak na tak małego człowieka potrafi sporo naleśników zjeść, oczywiście prosząc za każdym razem o dokładkę
syropu klonowego: „bo się wchłonął mamo!”Składniki (porcja 15 naleśników):400 g
mąki3
jajka1,5 szklanki
mleka100 g
masła rozpuszczonego i przestudzonego4 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
cukru pudruszczypta
solisyrop klonowyWykonanie:
Mąkę przesiać. Do
mąki dodać:
proszek do pieczenia, szczyptę
soli,
cukier puder. Składniki wymieszać. Do suchych składników dodać rozbełtane
jajka,
mleko i rozpuszczone
masło. Ciasto dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Odstawić na pół godziny do lodówki. Smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu, najlepiej na średnim ogniu.