ßßß
Na weekend zrobiliśmy śniadanie typowo amerykańskie. A typowo amerykańskie śniadania to oczywiście pancakes z syropem klonowym. Mój synek je uwielbia. Jak na tak małego człowieka potrafi sporo naleśników zjeść, oczywiście prosząc za każdym razem o dokładkę syropu klonowego: „bo się wchłonął mamo!”Składniki (porcja 15 naleśników):400 g mąki3 jajka1,5 szklanki mleka100 g masła rozpuszczonego i przestudzonego4 łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek cukru pudruszczypta solisyrop klonowyWykonanie:Mąkę przesiać. Do mąki dodać: proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder. Składniki wymieszać. Do suchych składników dodać rozbełtane jajka, mleko i rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Odstawić na pół godziny do lodówki. Smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu, najlepiej na średnim ogniu.