ßßß Cookit - przepis na Magdalenki miodowo-cytrynowe

Magdalenki miodowo-cytrynowe

nazwa

Wykonanie

W sam raz na nadchodzącą jesień
To już kolejne magdalenki, które zrobiłam. Robiłam do tej pory klasyczne magdalenki, kokosowo-migdałowe, jabłkowo-cynamonowe z imbirem .
W tych magdalenkach mocno wyczuwalny jest za równo miód jak i cytryna. Jak dla mnie są mocno słodkie, więc następnym razem zmniejszę ilość cukru, albo wręcz z niego zrezygnuję.
Przepis pochodzi z książki „Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata”.
Składniki :
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/8 łyżeczki soli,
2 duże jajka,
1/2 szklanki miodu,
1/4 szklanki cukru (następnym razem chyba zrezygnuję),
skórka otarta z 1 cytryny (umytej i sparzonej),
1 łyżka świeżego soku z cytryny,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
1/3 kostki roztopionego masła,
1/3 szklanki cukru pudru (ja zrezygnowałam).
Wykonanie :
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski. Utrzeć mikserem kogel-mogel z jajek, miodu i cukru. Dodać suche składniki, skórkę i sok z cytryny, esencję waniliową i masło. Delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut, wyjąć i zostawić w temperaturze pokojowej 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Nasmarować formę do pieczenia magdalenek. Przełożyć ciasto do form. Piec około 10-12 minut, aż ciasteczka się przyrumienią i staną sprężyste. Zostawić w formach 15 minut, aż ostygną. Przełozyc na metalową kratkę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1223