ßßß
Składniki na 2 porcje:op. 300 g Czarniaka ( lub inny filet białej ryby)op. 450 g miksu dyniowego ( lub innych słodkich warzyw, np miksu marchwiowego)4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej lub ryżu1 łyżeczka przyprawy do ryby1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego ( można pominąć)1 łyżka miodu1 łyżeczka chilli w nitkach1 łyżka papryki suszonej w płatkachszczypta soli4 łyżki sezamu1 łyżka oleju/oliwynatka lub kolendra do dekoracjiPrzygotowanie:Jeśli macie mrożoną rybę, trzeba ją odmrażać powoli w lodówce, najlepiej wyjść ją dzień wcześniej, jeśli nie macie tyle czasu użyjcie świeżego fileta.Odsączoną na ręczniku rybę nacieramy czosnkiem niedźwiedzim i przyprawą do ryb. Odstawiamy na 10 minut.Po 10 minutach do garnka wlewamy ok 3/4 szklanki wody, tyle aby pokryła dno i wrzucamy warzywa. Zakrywamy i dusimy.Rybę obtaczamy w sezamie, dzięki soli w przyprawie powinna zawilgotnieć i dać przykleić do siebie ziarno, jeśli jednak jest sucha możemy użyć rozbełtanego białka jaja, obtoczyć w nim rybę, a następnie w ww. sezamie.Smażymy rybę na łyżce oleju, pod przykryciem, jednocześnie kontrolujemy warzywa, aby woda w całości się nie wygotowała.Gdy zmiękną, dodajemy płatki papryki, nitki chilli, miód i mieszamy, po czym dodajemy kaszę. Gotujemy chwilę, tak aby całość się połączyła. Doprawiamy do smaku solą.Ryba smaży/dusi się ok.5 minut więc całość jest gotowa w ok 15-20 minut.Gorące warzywa nakładamy na talerze, a na nich układamy filety w sezamie dekorujemy pietruszką, ja podałam je z marynowanym na słodko- kwaśno ogórkiem.Smacznego!AniaPowiązane notki:Złote risotto z kurczakiem z papirusaKukurydziana pizza CALZONE z kurczakiem w Papirusie WINIARY