Wykonanie
Dynia Acorn‚No właśnie, dlaczego?Z pewnością nie tylko za ich walory estetyczne (czego przykłady widać na zdjęciach z poprzedniego wpisu), ale oczywiście za ich smak i za to, że można przygotować z nich prawie wszystko (w zeszłorocznym
dyniowym podsumowaniu chyba najbardziej zaintrygował mnie przepis na gorącą
czekoladę z
dynią :)).Co roku zastanawiam się, co jeszcze będzie można ciekawego z dyni wyczarować i za każdym razem okazuje się, że nowych pomysłów i receptur jest naprawdę sporo. Tym bardziej więc cieszy mnie Wasza partycypacja w Festiwalu i Wasz wkład w naszą wspólną,
dyniową bazę przepisów. Mam nadzieję, że co rok
grono wielbicieli dyni będzie się powiększać i że nikt już nie będzie twierdził, iż nadaje się ona li i jedynie do marynowania lub do zacierek na
mleku (nota
bene – są to chyba jedyne dwie
dyniowe preparacje kulinarne, których u mnie akurat nie uświadczycie ;)).
Dynia ma również to do siebie, że nawet przy minimalnej tylko ‘obróbce’ można przygotować z niej coś naprawdę pysznego; wystarczy np. pokroić ją na mniejsze kawałki (lub nie ;)), posmarować
oliwą z dodatkiem kilku przypraw (lub tylko oprószyć
solą) i wstawić do piekarnika na kilkanaście minut (dłużej, jeśli plastry są grube). Et volià! Czy można marzyć o szybszym daniu? I mniej kłopotliwym? Wszystko robi się tutaj ‘samo’, a ja tego typu dania akurat uwielbiam :)(a propos dyni pieczonej i
dyniowego puree, polecam Wam te oto dwa wcześniejsze wpisy : tutaj – klik i tutaj – klik)Dziś więc, na początek naszego wspólnego dyniowania, proponuję Wam coś prostego, szybkiego i wyjątkowo smacznego, pod warunkiem że lubicie nie tylko
dynie, ale i
kolendrę oraz słodko-kwaśne smaki :)Przepis pochodzi z bloga ‚Traveler’s Lunchbox ‚, który dosyć regularnie odwiedzam; ‘zakładka’ z przepisem została zrobiona już kilka lat temu i dopiero całkiem niedawno ponownie na nią trafiłam (wyjątkowo się teraz przydała, gdyż w tym roku kupiłam o wiele więcej acornów niż zwykle…). Jeśli nie macie tej akurat odmiany dyni, możecie użyć każdej innej rzecz jasna, choć delikatny smak acorna właśnie świetnie wg mnie pasuje do tej słodko-kwaśnej marynaty.‚
Pieczony Acorn ze słodko-kwaśnym
winegretem2 duże
dynie acorn½ łyżeczki
czarnego pieprzu (u mnie mniej)¾ – 1łyżeczka
soli (do posypania dyni + do sosu)6 łyżek
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku, drobno posiekany2 łyżki
soku z limonki (lub mniej / więcej, do smaku)1 łyżka
miodu1-2 łyżeczki drobno posiekanej
papryczki chili (u mnie mniej, bez nasion)garść posiekanej świeżej
kolendryPiekarnik rozgrzać do 200°C.
Dynie przekroić na pół (wzdłuż), wydrążyć, a następnie każdą połówkę przekroić na 5-6 części i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmarować kawałki dyni
oliwą (ok. 2 łyżki), posypać
solą i
pieprzem i upiec do miękkości (ok. 20-25 minut, dłużej, jeśli kawałki dyni są grubsze).
Czosnek wymieszać z ¼ łyżeczki
soli i rozgnieść w moździerzu. Przełożyć do miseczki i dodać pozostałe 4 łyżki
oliwy,
sok z limonki,
miód,
chili (do smaku) i posiekaną
kolendrę, dobrze wymieszać. Ewentualnie dodać nieco więcej
soli lub
soku z limonki, do smaku.Upieczoną
dynię polać sosem i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.(źródło przepisu : Traveler’s Lunchbox)‚
‚Bon appétit! :)‚