Wykonanie
Niedoceniana i mało w Polsce popularna
jagnięcina w wielu krajach jest podstawą kuchni. Nie zachęcam oczywiście do jedzenia jej codziennie - to
mięso ma jednak sporo tłuszczu (porównywalnie z
wieprzowiną). Warto o niej jednak od czasu do czasu pamiętać - jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B i tak potrzebnego kobietom w ciąży żelaza. W mojej kuchni tym razem w towarzystwie prostego
sosu czosnkowo -
kolendrowego. Do tego sprawdzona
kasza jęczmienna i grillowane warzywa -
cukinia,
bakłażan i
pomidorki. Spróbujcie i oceńcie samodzielnie:)Składniki:średni kotlet jagnięcy (najlepiej z kostką)ząbek
czosnkuszczypta
solidwie łyżki
oliwy z oliwekSposób przygotowania:
Jagnięcinę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na rozgrzanym i posmarowanym
oliwą elektrycznym grillu albo patelni grillowej. Grillujemy w zależności od grubości kotleta 5-10 minut po każdej stronie. Solimy dopiero po skończeniu grillowania.Sos: blendujemy
kolendrę, ząbek
czosnku i
oliwę z oliwek.