ßßß
Sposób przygotowania:Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym (2 łyżki), pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, kmin, kolendrę, oregano i tymianek . Po chwili dodajemy mięso z kurczaka lub wołowe (samodzielnie mielimy lub siekamy w blenderze- dużo mniej zmywania i zdrowiej bo wiesz co zostało zmielone ;). Mięso posypujemy pieprzem i solą, mieszamy aby rozdrobnić. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy opłukaną fasolę i kukurydzę. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i doprowadzamy do zagotowania po czym zmniejszamy ognień i dusimy około 30 minut pod przykryciem. Na koniec dodajemy rodzynki i doprawiamy papryką, chilli, czosnkiem, solą, pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut bez przykrycia aby odparować nadmiar wody i gotowe!
W wersji wegetariańskiej kurczaka możemy zamienić na soczewicę czerwoną. Chili con carne świetnie sprawdzi się również jako farsz do naleśników, tortilli czy nadzienie to pieczonych batatów. Mam wrażenie, że im częściej podgrzewamy chili tym lepszego nabiera smaku.PozdrawiamSmakUla.[Głosów:0 Średnia:0/5]Podziel się...