ßßß
Składniki :1,5 kg skrzydełek z kurczaka4 łyżki miodu5 łyżek słodkiego sosu chilli2 łyżki jasnego sosu sojowego1 łyżeczka granulowanego czosnku1 łyżka sosu siracha ( ostry sos w typie pasta z chilli 75 % )sól do smaku1 łyżeczka oleju rzepakowego
Skrzydełka myjemy , obieramy z resztek piórek i tym podobnych gratisów . Osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , odstawiamy na godzinkę . W miseczce ,łączymy wszystkie składniki na marynatę : miód , chilli,sos sojowy , sos siracha , czosnek , olej rzepakowy , mieszamy i pokrywamy nią dokładnie skrzydełka . Zostawiamy w misce – pojemniku , na noc ( a najlepiej na dwie nocki ) w lodówce lub innym chłodnym miejscu .
Układamy na kratce, nad blaszką , tak żeby miały swobodny przepływ gorącego powietrza , także pod sobą , polewamy resztą , marynaty z miski .Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i po 5 minutach , zmniejszamy temperaturę do 180 C . Pieczemy , na oko , do momentu uzyskania mocnego złoto – brązowego koloru . W zależności od piekarnika trwa to około 30 minut . Na 5 minut ,przed końcem pieczenia, ponownie zwiększamy temperaturę do 200 C i włączamy termoobieg .