Wykonanie
Dostałam kilka maili dotyczących przepisu na skrzydełka ze zdjęcia z frytkami z
batatów . Postanowiłam w takim razie wrzucić go po prostu na bloga. Ja robię je zwykle w piekarniku ale jest to przepis, który doskonale sprawdzi się również na grillu. Polecam więc na zakończenie sezonu grillowego. Już niedługo przeniesiemy się wszyscy z ogrodów i działek do domowego zaciszaSkładniki:1kg skrzydełek3 łyżki
miodu wielokwiatowego5 ząbków
czosnkusok z połówki
cytrynykawałek świeżego
imbiru2 łyżki
sosu sojowegopapryczka chilliszczypta
soliSkrzydełka myjemy i osuszamy. Dzielimy je na 3 części (w stawach) i najmniejszą odrzucamy (można użyć do gotowania
bulionu). Pozostałe solimy.
Czosnek siekamy drobno (lub rozcieramy z
solą).
Imbir obieramy i kroimy drobno. Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, oczyszczamy z pestek i siekamy (można użyć mniej jeżeli wolimy mniej ostre dania).
Miód,
czosnek,
sok z cytryny,
imbir,
sos sojowy,
chilli mieszamy razem i zalewamy skrzydełka. Dobrze mieszamy i odstawiamy (przykryte folią spożywczą) na kilka godzin w chłodne miejsce. Najlepiej odstawić na całą noc.Pieczemy na blasze wyłożonej papierem na złoty kolor (około 30-40 minut) w temperaturze 180 stopni.