Wykonanie
Indyk to najchudszy
drób, który bez większego problemu można kupić w sklepach
mięsnych. Zazwyczaj korzystamy tylko z filetów z piersi. Ja dziś polecam udźce. Na ciepło rewelacyjne na obiad lub kolację, a to co zostanie (o ile cokolwiek zostanie) rewelacyjnie smakuje na kanapkach z
razowego chleba w towarzystwie
rukoli.2 udźce z
indyka2 łyżki
sosu sojowego3 cm
imbiru świeżego1 ząbek
czosnku1
chilli1 łyżka
miodugrubo mielony
pieprzodrobina
soli- z
sosu sojowego, startego
imbiru,
czosnku,
chilli,
miodu,
soli i
pieprzu robimy marynatę- udźce z
indyka dokładnie płuczemy, osuszamy i nacieramy marynatą, wkładamy do lodówki na całą noc- do brytfanny wkładamy udźce z
indyka i wlewamy marynatę oraz dwie szklanki
wody- brytfankę szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 2 , 5 godziny- pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową- powstały w trakcie pieczenia sos zlewamy do rondla i redukujemy o 1/3 objętości- do zredukowanego sosu dodajemy łyżkę
masłaSmacznego:)