Wykonanie
Znacie może guy tataki ? To nic innego jak krótko i tylko z zewnątrz obsmażona
polędwica wołowa, którą następnie marynuje się w orientalnej marynacie i kroi na cieniuteńkie plasterki. Pomysł pochodzi z XIX wieku od japońskiego kucharza, który od przyjezdnych obcokrajowców zaczerpnął sposób zamykania
porów mięsa lub
ryby poprzez szybkie jego obsmażenie na bardzo
ostrym ogniu. Moje pierwsze guy tataki
jadłam kilka lat temu w Esencji, obecnie ukochanej DeliEs . To ich "narodowe", flagowe danie, które nigdy nie schodzi z comiesięcznej, sezonowej karty. DeliEs-owe gyu tataki marynowane jest w
imbirze i
sosie sojowym z dodatkiem
czosnku i
wina.
Sooo simple
sooo unbelievably goood !
Pomysłów na marynatę do tak przyrządzanego
mięsa może być wiele. Bywa w niej mirin,
sos sojowy,
sok z cytryny lub
ocet winny, coś
ostrego (
chilli, sambal),
cebula,
imbir,
cukier,
miód lub melasa. Jeśli już poznasz smak tataki, a
potem zrobisz je pierwszy raz samodzielnie, nagle otworzą się nieodkryte morza i lądy połączeń
smakowych.Dzisiejszą wersją składam hołd gęsinie . Niech już na stałe, nawet jeśli tylko sezonowo i od święta, ale
wróci na polskie stoły. Ja od października do grudnia szaleję z pasztetami, rosołami,
gęśmi pieczonymi w całości, faszerowanymi, luzowanymi . Z pierogami, gęsią
kiełbasą w słoiku i zupami na gęsinie . Nawet nie wiecie, jak się cieszę, że tak wsiąkłam w gęsie klimaty. A był czas, gdy gęsi się bałam i to jak diabli :)
Soczyste, słodkawe i ostre jednocześnie, niezwykle aromatyczne - gę tataki . Można je podać na indywidualnych talerzach, na dużym półmisku albo nadziać na wykałaczki jak sataye i podać na przyjęciu koktajlowym, czy imprezie sylwestrowej. Pycha!surowa pierś z gęsi bez skórygrubo mielony
pieprz lub
pieprz młotkowany3 ząbki
czosnkuok 3cm
imbiru1 posiekana
papryczka chilli (ilość wg uznania)1
szalotkapłaska łyżeczka
miodu gryczanegoskórka otarta z 1/4 niewoskowanej
cytryny50ml
białego wina3-4 łyżki
sosu sojowegopęczek świeżej
kolendryPierś gęsią umyj, ususz papierowym ręcznikiem i obtocz dokładnie w
pieprzu, by całą ją pokrył. Obsmaż na suchej, silnie rozgrzanej patelni z każdej strony, ale bardzo krótko - w
sumie nie dłużej niż 2 minuty - pierś musi w środku pozostać surowa. Odstaw pierś do lekkiego przestudzenia, a następnie przełóż do marynaty.Zetrzyj na tarce
czosnek i
imbir, dodaj posiekaną
szalotkę i
chilli, wymieszaj z
miodem,
skórką z cytryny,
winem i
sosem sojowym. Wymieszaj dokładnie marynatę i włóż do niej
mięso na co najmniej 12 godzin.
Mięso przed pokrojeniem może być w marynacie nawet 4 dni.Podawaj gę tataki pokrojone w cieniutkie plasterki, posypane świeżą
kolendrą i oprószone grubo mielonym
pieprzem. Cudo!