ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy kurczak

Cytrynowy kurczak

nazwa

Wykonanie

Nie miałąm pojęcia co mogę pokazać w ramach Cytrusowego Tygodnia . Z pomocą przyszedł mi Ainsley. Powstał kurczak mocno, bardzo mocno cytrynowy. Myślę, że następnym razem nie będę go piekła w marynacie, żeby nie był aż tak kwaskowaty (dzieciaki jednak nie do końća przepadają za takimi smakami.)
Składniki:
4 pojedyncze piersi kurczaka
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
otarta skórka i sok z 3 cytryn
1 papryczka chili, drobno posiekana
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mielonej kolendry
sól, pieprz
Wykonanie:
Dopraw kurczaka. Wymieszaj czosnek, cytrynę, chili, miód i kolendrę. Kawałki kurczaka obtocz w marynacie, przykryj o marynuj przez 2-3 godziny lub przez noc w lodówce.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz kurczaka w marynacie przez 35-40 minut, aż mięso będzie miękkie.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/11/Cytrynowy-kurczak.html