Wykonanie
Dziś polecam
filet z kurczaka, który ma wyjątkowy smak lekko pikantny i słodki za razem a do tego jest wyjątkowo soczysty...
Składniki:*
pierś kurczakaząbki
czosnku 3 szt.
papryczka peperonikolendra suszona 7 ziaren
miód płynny 1,5 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżki
oliwa 3 łyżki
sól,
pieprz+
ziemniaki oraz
przyprawy potrzebne do ich przygotowanie :
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz,
chili suszone,
oliwę,
pieprz cytrynowyZiemniaki można pominąć na rzecz innych dodatków np. grillowanych warzyw, wtedy danie przygotowuje się nieco szybciej.
Przygotowanie:
Ziemniaki myję, i kroję w plastry. Przyprawiam i skrapiam
oliwą.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, wkładam
ziemniaki. Piekę około 20-30 minut.Do naczynia wrzucam :
czosnek przeciśnięty przez praskę, papryczkę posiekaną ( bez pestek),
miód,
sok z cytryny,
oliwę, rozgniecione ziarna
kolendry oraz kilka szczypt
soli i
pieprzu.
Kurczaka myję, osuszam, oczyszczam, przekrawam na pół i delikatnie rozbijam ( głównie tą grubszą część, nie chodzi o to by powstały kotlety tylko by różnica pomiędzy najgrubszym kawałkiem a najchudszym była mniejsza niż "firmowo").
Kurczaka wkładam do marynaty i chowam do lodówki. Ja zazwyczaj trzymam go około 2 godzin, ale na dobrą sprawę 15 minut też by było dobrze ( czyli tyle mniej więcej ile pieką się
ziemniaki).
Kurczaka układam na foli aluminiowej, polewam marynatą . Formuję wyższy brzeg by marynata cały czas była przy
kurczaku a nie rozlała się po blasze.Po około 20 -30 minut pieczenia
ziemniaków - Piekarnik przestawiam na 250 stopni z włączoną funkcją grill. Wkładam
kurczaka.
Ziemniaki nadal się pieką.Piekę 10-15 minut. W połowie pieczenia obracam na drugą stronę. Wyjmuję
kurczaka i podaję z
ziemniakami.
Smacznego :)*Przepis ten powstał w oparciu o przepis opublikowany w gazecie
Sól i
pieprz.